Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Україна увійшла у трійку найбільших світових експортерів зерна

Україна увійшла у трійку найбільших світових експортерів зерна

Протягом останнього часу Україна стала не тільки провідним виробником значної частини продукції, яка вирішує продовольчу безпеку у світі, а й її експортером  на світові ринки. Таку інформацію оприлюднив на нараді у Харківському національному технічному університеті сільського господарства імені П.Василенка директор Департаменту економічного розвитку і аграрного ринку Міністерства аграрної політики та продовольства України Сергій Кваша.

«У минулому році Україна експортувала 20 млн. т зерна і увійшла у трійку найбільших його експортерів. Перше місце вона посідає по ячменю, шосте - по пшениці. З експорту соняшникової олії також перше місце, друге, після Турції, з експорту томатів, четверте - з експорту огірків. Україна - найбільший виробник в Європі моркви та на другому місці з виробництва цибулі.

У 2011 році отримано найбільший врожай зернових за всю історію України 56,7 млн. т, це 44% приросту по відношенню до 2010 року, крім того зібрано небачений врожай кукурудзи - 22,8 млн. т. Щодо цієї культури, то я би хотів довести до вас позицію міністерства - ми повинні створити в України кукурудзяний пояс з числа областей, які знаходяться у лісостепних зонах. Це традиційний підхід саме до того виробництва, яке може стати експортноорієнтованим та яке забезпече білком всю галузь тваринництва», - підкреслив Сергій Кваша.