Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Кожна друга дитина в Україні зазначає порушення або недотримання своїх прав. Юрій Павленко

Кожна друга дитина в Україні зазначає порушення або недотримання своїх прав. Юрій Павленко

Кожна друга дитина в Україні зазначає порушення або недотримання тих чи інших прав, які мають бути гарантовані їй у сучасному суспільстві. Як повідомляє прес-служба Президента України, про це заявив Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко, презентуючи результати соціологічного опитування дітей у рамках проекту «Права дітей в Україні: реалії та виклики після 20 років Незалежності».

Юрій Павленко зазначив, що результати опитування виявили одну надзвичайно важливу проблему: кожна шоста дитина (16%) вказала, що їй робили медичні процедури (щеплення, уколи) без згоди батьків. Також він повідомив, що згідно з результатами опитування кожна четверта дитина має досвід роботи, за яку вони або інші отримували винагороду. Такий показник є найбільшим серед хлопців, мешканців обласних центрів і 16-17-річних респондентів.

За даними опитування, тільки кожна третя дитина відвідує спортивну секцію (39%), кожен десятий – грає на музичних інструментах або відвідує гуртки художньої самодіяльності. В цьому контексті Юрій Павленко наголосив на необхідності розвитку мережі позашкільного навчання в кожному місті та селі України. «В сільській місцевості немає відповідних закладів, у містах вони є, але діти вважають їх нецікавими, а ті гуртки, які цікаві їм, – платні», – зауважив він.

Уповноважений Президента України з прав дитини також наголосив, що отримані дані свідчать про непоодинокі випадки жорстокого ставлення до дітей як у сімейному оточенні, так і у навчальних закладах. Зафіксовані випадки таких дій з боку правоохоронних органів, ровесників і незнайомих людей. «У 59% випадках міліція не повідомила батьків про затримання дитини, у 46% випадках допит проводився за відсутності батьків», – підкреслив він, зазначивши, що за чинним законодавством України для дотримання прав дітей під час їх затримання правоохоронцями обов’язковим є інформування батьків або їх законних представників – у їх присутності також має відбуватися допит дітей.

Довідка:
Результати опитування:
56% дітей вважають, що в нашій країні порушується право на захист від жорстокості, знущання, брутального поводження.
54% вказали про порушення права на повноцінне харчування. Основними порушниками діти вважають батьків.
53% респондентів зазначили порушення права на отримання медичної допомоги. Це право найчастіше порушується з боку медичних працівників.
52% вважають, що існують випадки сексуальної експлуатації дітей.
48% вважають, що держава не завжди турбується про дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, або турбується не повною мірою.
48% вважають, що порушується право дітей висловлювати власну думку, кожен третій зазначив, що це право порушується батьками, кожен четвертий – вчителем/викладачем. 44% вважають, що порушується право дітей на вільне спілкування з друзями, родичами, батьками та отримання корисної інформації.
48% знають про порушення права дітей на освіту.
48% засвідчили порушення права дітей на любов та піклування з боку батьків. Особливо гостро це відчувають діти 10-13 років (52,6%).
47% вважають, що діти зазнають трудової експлуатації.
43% знають про випадки, коли діти, які вчинили злочин, піддавалися тортурам та приниженню.

Теги