Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Захист прав дітей є пріоритетом діяльності всіх гілок влади

Захист прав дітей є пріоритетом діяльності всіх гілок влади

Президент України Віктор Янукович наголошує на важливості максимально повного дотримання прав дітей та їх захисту, виконання всіх відповідних зобов’язань центральної та місцевої влади. Глава держави зазначає, що йдеться про один із пріоритетів роботи влади та Уповноваженого Президента з прав дитини. Як повідомляє прес-служба Президента України Віктора Януковича, про це сказав Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко під час презентації результатів опитування дітей у рамках проекту «Права дітей в Україні: реалії та виклики після 20 років Незалежності».

Він зазначив, що надзвичайно важливо, наскільки щасливими почуваються діти. У ході опитування 83% дітей сказали, що відчувають себе такими. Зокрема, у віковій групі 10-13 років цей показник сягнув 87%, у групі 16-17-річних він становив 77%.

Уповноважений з прав дитини також повідомив, що найбільшою довірою у дітей користуються батьки (97%), діти також довіряють своїм братам і сестрам, одноліткам. Крім цього, діти назвали відомих спортсменів та артистів. Досить високим є також рівень довіри до ЗМІ. «Загалом дослідження показало, що у дітей сьогодні немає кумирів. Головні кумири дітей – це мама і тато», – констатував Юрій Павленко.

Уповноважений з прав дитини наголосив, що значна частина дітей під час опитування говорила про брак спілкування з батьками. Зокрема, 72% дітей зазначили, що в будні дні спілкуються з батьками не більше години. «Більше години на день спілкуються з батьками в будні лише 28% дітей, і 45% – у вихідні», – зауважив він. Навіть у вихідні дні 55% дітей спілкуються з батьками не більше години.

Щодо фізичного насильства в сім'ї дослідження показало: у 10% сімей України воно застосовується як форма покарання дитини. «У 60% сварять дитину за провину, зокрема в грубій формі – це можна розцінювати як психологічне насильство у ставленні до дитини, – сказав Юрій Павленко, нагадавши – фізичне покарання дитини заборонене чинним законодавством. – Якщо замислитися, скільки це – 10%, то понад 800 тисяч дітей в Україні страждають від фізичного покарання, від побиття в родині».

Уповноважений Президента України з прав дитини також зазначив, що сьогодні лише третина дітей знають, з якими саме питаннями і до кого вони можуть звернутися по допомогу. «В рамках опитування я отримав 1491 запитання-пропозицію від дітей, які ляжуть в основу моєї подальшої діяльності», – наголосив Юрій Павленко.

Довідка:

Опитування проводилося в Україні з 15 по 30 квітня 2012 року за підтримки ЮНІСЕФ та благодійного фонду «Розвиток України». В дослідженні взяли участь більше 4 тисяч дітей трьох вікових груп: з 10 до 13, з 14 до 15 та з 16 до 17 років. Основна мета опитування – визначити рівень забезпечення прав дітей в Україні, обізнаність дитини про її права тощо. У проекті також взяли участь понад тисяча батьків та більше 500 експертів сфери охорони здоров'я, освіти, захисту прав дитини.