Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Україні необхідна нова правова форма існування держави

Україні необхідна нова правова форма існування держави

Конституційна Асамблея розпочала роботу у групах, які виробляють своє бачення змін і доповнень до майбутнього Основного Закону України. Про це повідомив в ефірі програми обласного радіо «Ранковий ексклюзив» ректор Харківського національного університету внутрішніх справ, доктор юридичних наук, професор Олександр Бандурка. «За 20 років незалежності Україна стала іншою державою у порівнянні із тим, якою вона була на момент проголошення, і Конституція, ухвалена у 1996 році, також сьогодні вже не відповідає соціально-економічному розвитку держави. Ми нагадуємо того хлопчика, який вже виріс, а одежа на ньому залишилася стара, рукава короткі і штанці короткі. Необхідна нова правова форма існування держави», – підкреслив він.

Олександр Бандурка зазначив, що найближчим часом Президент України Віктор Янукович збере Конституційну Асамблею і поставить конкретні завдання, певні за термінами і напрямками роботи. Організаційні моменти буде курирувати голова Асамблеї, перший Президент України Леонід Кравчук. Асамблея буде працювати в декількох напрямках: узагальнення практики конституційних процесів закордонних країн, аналіз поточної ситуації і потреб України і чітке розмежування компетенції і повноважень різних гілок і рівнів влади.  

На думку ректора ХНУВС, є потреба посилити функції і повноваження органів місцевого самоврядування та передати їм всю повноту вирішення людських проблем і потреб на місцях, а також проаналізувати взаємовідносини центральних та місцевих органів влади.