Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Міжнародний день миротворців ООН відзначили у Харкові

Міжнародний день миротворців ООН відзначили у Харкові

Сьогодні в актовій залі Харківського історичного музею відбувся урочистий захід з нагоди 20-ої річниці участі України у Міжнародних миротворчих операціях та Міжнародного дня миротворців ООН. Перша місія ООН відбулася у 1948 році, та лише у 1973 р. до вирішення Сінайського конфлікту були залучені радянські спостерігачі. Першою миротворчою місію незалежної України в липні 1992 року стала Югославія. За цей час українці взяли участь у 17 миротворчих операціях із 67, проведених ООН. Серед них Македонія, Східна Словонія, Хорватія, Ангола, Ліван, Конго, Сьерра-Леоне, Ірак та ін. На виставці у Художньому музеї представлені документи, фотографії, плакати, що відображають хронологію участі України в цих операціях, форма представників міжнародної поліції, воєнізованої місії, а також учасників операції в Іраку. За словами голови Обласної громадської організації миротворців, учасників міжнародних операцій Сергія Самойлова, в Україні зараз налічується 37 тисяч миротворців, з них близько 2 тисяч у Харкові.

Сьогодні молоді ветерани беруть активну участь у вихованні молоді, очолюють проект громадської дитячої організації «Школа миру. Юний миротворець». За підтримки місцевих органів влади проект з пропаганди здорового засобу життя, знання історії і ролі України в місіях ООН, волонтерського руху активно впроваджується на Харківщині, в Житомирі, Києві, Кам’янець-Подільському.
Сьогодні в лавах Харківської громадської організації юних миротворців вже 300 учасників. В школах №119 та №28 створені тематичні музеї, в Меморіальному комплексі «Висота Маршала Конева» та Харківському історичному музеї відкриті 2 виставки.