Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В галереї «Мистецтво Слобожанщини» відкрилася експозиція Кримського історичного музею La Richesse

В галереї «Мистецтво Слобожанщини» відкрилася експозиція Кримського історичного музею La Richesse

Сьгодні у рамках Днів Криму в галереї «Мистецтво Слобожанщини» відкрилася експозиція Кримського історичного музею La Richesse. В урочистому відкритті взяв участь почесний гість – міністр курортів і туризму Автономної Республіки Крим Олександр Лієв. Музей La Richesse знаходиться на території історико-культурного комплексу «Девлет-Сарай» у м. Бахчисарай. Його колекція почала формуватися в 2004 р. у Франції кримським татарином Гулівером Альтіним, і в даний час вона нараховує понад 1,5 тис. оригіналів найцінніших експонатів XIII-XX ст., придбаних засновником музею в 35 країнах світу. Основне наповнення експозиції – це гравюри та фотографії, як частина ілюстрації історії Криму, і сучасне мистецтво, яке через час теж стане частиною історії.

«У Криму щороку відкриваються нові туристичні та екскурсійні об'єкти. Нещодавно був відкритий найбільший в СНД дельфінарій, кілька місяців тому з'явився парк левів Тайган, а 2 липня 2011 року відкрито музей La Richesse, який став такою ж перлиною Криму, як і багато інших об'єктів його культурної спадщини. Це один небагатьох в Україні приватних музеїв, і вартість вхідних квитків в ньому на доступному бюджетному рівні. У цьому музеї представлені не тільки картини, а й велике зібрання карт. Це найбільший в колишньому Радянському Союзі фотографічний музей, де зберігаються карти від 1500 року видання», – підкреслив міністр.

Він також висловив подяку Харківським облдержадміністрації та міськраді за допомогу в організації Днів Криму і зазначив, що Автономна Республіка зі свого боку готова допомагати Харкову, щоб він позиціонував себе в Криму як туристичний центр Слобідської України.

«Сьогодні ми можемо доторкнутися до скарбниці музеїв Автономної Республіки Крим, – зазначив начальник управління культури і туризму Харківської облдержадміністрації Дмитро Кузнєцов. – Культурний взаємозв'язок між Харківською областю та Кримом існує досить давно, підписано угоду про партнерство і співробітництво між Харківською облдержадміністрацією та урядом АР Крим. Найчастіше подібні взаємини залишаються тільки декларативними, але в даному випадку ми маємо унікальну можливість підтвердити факт реального співробітництва. Ще в минулому році на Харківщині відбулися Дні Криму і нам надали можливість ознайомитися з деякими аспектами, а в цьому році кримська культура представлена ​​набагато ширше. Хотілося б, щоб і ми в майбутньому показали свої досягнення, які відкрили б Харківську область для Криму».

Харків'яни зможуть побачити експонати з історії Криму і Кримського ханства і картини сучасних кримських художників 29 і 30 травня.