Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові відбулися урочистості з нагоди 20-річчя проведення Харківського Архієрейського Собору

У Харкові відбулися урочистості з нагоди 20-річчя проведення Харківського Архієрейського Собору

Сьогодні в Харкові в Благовіщенському кафедральному соборі відбулося урочисте богослужіння з нагоди 20-річчя проведення Харківського Архієрейського Собору, в ході якого було обрано на служіння Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира. Для участі в урочистих заходах, присвячених ювілею, до Харкова прибуло 11 архієреїв з усієї України. Святкову літургію провів Митрополит Сімферопольський і Кримський Лазар.

«Уже два десятка років минуло з дня проведення Харківського собору, який відбувся у важкі хвилини життя церкви і був покликаний відстояти її єдність. І сьогодні, через стільки років, ми зустрілися, щоб молитовно порадіти за рішення, ухвалене тоді. Я хочу висловити слова щирої подяки нашому предстоятелю Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Володимиру за його любов і мудрість, з якою він проводить Українську Православну церкву по різних бурях життя. Я дякую всім, хто прийшов сьогодні сюди, щоб розділити з нами велике торжество українського православ'я. Дай Бог нам усім терпіння, смирення та мудрості і надалі слідувати задумам Його на благо Церкви і всього православного світу», - з такими словами звернувся до присутніх керуючий Харківською єпархією архієпископ Харківський і Богодухівський Онуфрій.

По закінченню урочистої літургії у Благовіщенському соборі відбулася заупокійна літія на могилі митрополита Никодима, після чого віряни пройшли хресним ходом від Благовіщенського кафедрального собору до Свято-Покровського чоловічого монастиря.

Довідка. Доленосне значення для історії Української Православної Церкви мав Архієрейський Собор Української Православної Церкви, який відбувся 27-28 травня 1992 року в Харкові, в архієрейській резиденції на території Покровського монастиря. На Соборі було обрано нового Предстоятеля Української Православної Церкви митрополита Київського і всієї України Володимира (Сабодана). Собор був скликаний Митрополитом Харківським і Богодухівським Никодимом (Руснаком), який і головував на ньому. Архієреї, які брали участь у Соборі, висловили недовіру митрополиту Філарету (Денисенко), який не з'явився на Собор, і звільнили його від Київської кафедри та посади Першоієрарха Української Православної Церкви.

У 2012 році виповнюється 20 років з дня проведення в Харкові Архієрейського Собору Української Православної Церкви і 20 років обрання митрополита Київського і всієї України Володимира (Сабодана) Предстоятелем Української Православної Церкви.