Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У 2012 році на Харківщині у зв'язку з укусами кліщів за медичною допомогою звернулося близько 300 осіб

У 2012 році на Харківщині у зв'язку з укусами кліщів за медичною допомогою звернулося близько 300 осіб

Як повідомила сьогодні в ході прес-конференції заступник головного державного санітарного лікаря Харківської облСЕС Тетяна Тонкошкур, у 2012 році в Харківській області у зв'язку з укусами кліщів за медичною допомогою звернулося близько 300 осіб. «У 2011 році до медичних установ Харківської області звернулося майже 2000 мешканців регіону з приводу нападу кліщів, що значно більше показника 2010 року. Цього року за медичною допомогою звернулося вже близько 300 осіб. У зв'язку з різким потеплінням збільшилася активність кліщів - зазвичай у них активність починається з кінця квітня, а цього року звернення почалися з кінця березня, при цьому укуси кліщів у Харкові зареєстровано практично у всіх парках та скверах. Турбує те, що інфікованість кліщів, які досліджуються у нас в лабораторії, також збільшується порівняно з попередніми роками», - сказала вона.

У зв'язку із зростанням активності кліщів збільшується захворюваність на так звану хворобу Лайма, переносником якої є кліщі.

«Моніторинг на території Харківської області виявляє досить велику чисельність кліщів, які є переносниками цієї інфекції, і реєстрація випадків цієї хвороби з кожним роком збільшується. Зокрема, за останні роки у нас було зареєстровано 106 випадків цього захворювання, в цьому році також є випадки захворювання, їх близько 10. Цей показник не перевищує середнього по Україні, але вимагає до себе уваги», - зазначила Тетяна Тонкошкур.

Хвороба Лайма - це захворювання, яке вражає опорно-руховий апарат, серцево-судинну та центральну нервову системи. Переноситься ця хвороба тільки кліщами.

«Якщо людина не звернулася після укусу кліща за медичною допомогою, після інкубаційного періоду, який триває близько 2 тижнів, біля місця укусу з'являється почервоніння, а через місяць-півтора з'являються болі в суглобах, м'язовий та головний біль, проблеми із зором. Зараз наші інфекціоністи досить впевнено діагностують хворобу Лайма», - підкреслила Тетяна Тонкошкур.