Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Урочистості, присвячені 20-річчю проведення у Харкові Архієрейського Собору Української Православної Церкви, відбудуться 27 травня

Урочистості, присвячені 20-річчю проведення у Харкові Архієрейського Собору Української Православної Церкви, відбудуться 27 травня

27 травня відбудуться урочистості, присвячені проведенню у м.Харкові Архієрейського Собору Української Православної Церкви. О 9.00 у Благовіщенському кафедральному соборі Харківської єпархії Української Православної Церкви відбудеться літургія (пл.К.Маркса, 1). Об 11.00 відбудеться заупокійна літія на гробі митрополита Никодима (Благовіщенський кафедральний собор, пл.К.Маркса, 1). Об 11.15 відбудеться хресна хода від Благовіщенського кафедрального собору до Свято-Покровського чоловічого монастиря (вул.Університетська, 8). На урочистості планується прибуття архієреїв Української Православної Церкви з різних областей України.

Довідка. Доленосне значення для історії Української Православної Церкви мав Архієрейський Собор Української Православної Церкви, що відбувся 27-28 травня 1992 року в м.Харкові, в архієрейській резиденції на території Покровського монастиря. На Соборі був вибраний новий Предстоятель Української Православної Церкви митрополит Київський і всія України Володимир (Сабодан). Собор був скликаний Митрополитом Харківським і Богодухівським Никодимом (Руснаком), який і головував на ньому. Архієреї, що брали участь у Соборі, виразили недовіру митрополиту Філарету (Денисенко), що не з'явився на Собор, і звільнили його від Київської кафедри й посади Першоієрарха Української Православної Церкви.

В 2012 році виконується 20 років проведення в Харкові Архієрейського Собору Української Православної Церкви й 20 років обрання митрополита Київського й всія України Володимира (Сабодана) Предстоятелем Української Православної Церкви.