Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Конституційна Асамблея розробить концепцію змін до Основного Закону України

Конституційна Асамблея розробить концепцію змін до Основного Закону України

«За 20 років незалежності Україна стала іншою державою у порівнянні із тим, якою вона була на момент проголошення. Конституція, ухвалена у 1996 році, також сьогодні вже не відповідає соціально-економічному розвитку країни. Ми нагадуємо того хлопчика, що вже виріс, а одежа на ньому залишилася стара, піджак малий і штанці короткі», – зазначив сьогодні під час прес-конференції ректор Харківського національного університету внутрішніх справ, доктор юридичних наук, професор Олександра Бандурка.

Конституційна Асамблея створена указом Президента, який підписано 17 травня 2012 року. Указом затверджене положення та особовий склад Асамблеї, а окремим розпорядженням створена робоча комісія, яка буде безпосередньо працювати над окремими нормами Конституції. Конституційна Асамблея є спеціальним допоміжним консультативно-дорадчим органом при Президентові України, вона має завдання розробити концепцію Конституційної реформи. 

Олександр Бандурка повідомив, що у складі Асамблеї 91 особа, переважно вчені, але є ряд представників як політичних партій, так і громадських організацій. На його думку, окремі положення Конституції можна розглядати шляхом референдуму чи всенародного обговорення, але питання розподілу повноважень, компетенції, статус органів виконавчої влади та місцевого самоврядування повинні розробляти спеціалісти – юристи, політики, законодавці – ті, хто розуміється на законотворчості та державотворенні.

«Коли ми ухвалювали ту Конституцію, яка діє сьогодні, я особисто ознайомився із Основними законами 19 європейських країн, і можу стверджувати, що на той час ми створили гарну Конституцію. А сьогодні її треба удосконалити», – підкреслив Олександр Бандурка.