Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині продовжується реалізація програми іпотечного кредитування будівництва доступного житла

На Харківщині продовжується реалізація програми іпотечного кредитування будівництва доступного житла

Законом України про державний бюджет на 2012 рік Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України передбачено 1 млрд. грн. для здешевлення вартості іпотечних кредитів та забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов. Про це повідомив в ефірі програми обласного радіо «Зворотний зв'язок» перший заступник голови Харківської облдержадміністрації Валентин Дулуб.

«Цей 1 млрд. грн. спрямований на те, щоб погасити 13% річних за кредити. Існує 36 банків, список яких затверджений Кабінетом міністрів. Громадянин укладає договір з одним із цих банків під 16% річних. З них він оплачує 3%, а 13% за нього буде гасити держава», – зазначив перший заступник губернатора.

Він також розповів про умови та особливості отримання кредитів і придбання квартир. Зокрема, термін кредитування не перевищує 15 років з моменту укладення кредитного договору. Обов'язковий власний внесок позичальника не повинен перевищувати 25% суми кредиту, хоча за бажанням позичальника може бути збільшений. Щомісячний платіж за кредитним договором з урахуванням часткової компенсації відсотків на момент отримання кредиту не повинен перевищувати 40% сукупного середньомісячного доходу сім'ї.

Нормативна площа житла визначається виходячи з розрахунку: 40 кв. м загальної площі на самотнього громадянина або сім'ю з 2-х осіб, і 58 кв. м на сім'ю з 3-х і більше осіб. Розрахункова вартість житла визначається з урахуванням місця знаходження позичальника на обліку в числі громадян, які потребують поліпшення житлових умов, у розмірі для м. Харкова – 5 тис. грн. за кв. м, для інших населених пунктів – 4 тис. грн. за кв. м.