Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В рамках програми «Подаруй дитині серце» на Харківщині прооперовано близько 500 дітей (доповнено)

В рамках програми «Подаруй дитині серце» на Харківщині прооперовано близько 500 дітей (доповнено)

Сьогодні голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін відвідав Інститут загальної та невідкладної хірургії НАМН Україні, де протягом майже 5 років реалізується міжнародна програма «Подаруй дитині серце». Губернатор ознайомився з умовами роботи медичного персоналу та перебування дітей, а також медичним обладнанням. У проекті беруть участь Харківська обласна державна адміністрація, Національна академія медичних наук України, Благодійний фонд Юрія Сапронова та Міжнародний благодійний фонд ICHF (International Children's Hearts Foundation).

В рамках програми «Подаруй дитині серце» інтернаціональні команди фахівців в галузі дитячої кардіохірургії спільно з харківськими медиками виконують операції дітям з вродженими вадами серця. Всього за час роботи проекту в Харкові було зроблено 244 операції спільно з іноземними фахівцями, а також понад 250 складних операцій виконано харківською командою самостійно. З початку проекту проходить вже 16-я місія, під час якої планується прооперувати 20 дітей Харківської області.

Як зазначив завідувач кардіологічним відділенням Ігор Полівенок, основним завданням цієї співпраці є навчання харківських фахівців сучасним технологіям в області дитячої кардіології та кардіохірургії.

«За допомогою наших американських колег ми підняли свій професіоналізм на досить високий рівень. В минулому році ми самостійно зробили 150 операцій. На якомусь етапі зарубіжні колеги перестануть сюди їздити. Коли ми досягнемо рівня світових стандартів медицини, їх допомога буде вже не потрібна», - зазначив Ігор Полівенок.

Він також підкреслив, що кардіохірургія потребує державної підтримки. «Ми відчули себе більш впевнено в подальших перспективах, коли обласна державна адміністрація приєдналася до цієї програми. Ми сподіваємося на державну підтримку, тому що ніякі приватні особи не в змозі підняти кластер кардіохірургії», - зазначив Ігор Полівенок.

Довідка. У вересні 2008 року був підписаний Меморандум про співпрацю між Фондом Юрія Сапронова, Інститутом загальної та невідкладної хірургії та Міжнародним благодійним фондом ICHF (International Children's Hearts Foundation). Це стало початком міжнародного проекту «Подаруй дитині серце».

У 2010 році проект підтримала Харківська облдержадміністрація - був підписаний договір соціального партнерства між ХОДА, фондом Сапронова та Інститутом хірургії, в рамках якого ХОДА виділила 200 000 гривень з обласного бюджету на забезпечення 40 операцій дітям з Харківської області. Ці операції були проведені в 2010 році. У 2011 році Губернатором були подаровані 2 відкриті реанімаційні системи, життєво необхідні для виходжування новонароджених дітей.