Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Відбулося урочисте покладання квітів до пам'ятної дошки Альфреду Федецькому

Відбулося урочисте покладання квітів до пам'ятної дошки Альфреду Федецькому

Сьогодні в рамках IV Міжнародного фестивалю короткометражного кіно «Харьковская сирень» біля будівлі Харківської обласної філармонії відбулося урочисте покладання квітів до пам'ятної дошки видатному фотографу, одному з перших кінематографістів Російської імперії Альфреду Федецькому. У церемонії взяли участь: перший заступник голови Харківської облдержадміністрації Валентин Дулуб, Генеральний консул республіки Польща в Харкові Ян Гранат, кінокритик, член журі кінофестивалю «Харьковская сирень» Володимир Миславський.

«Сьогодні ми, не порушуючи традицій, поклали квіти до меморіальної дошки нашого чудового земляка Альфреда Федецького. Дуже приємно, що у нас в Харкові жив і працював людина, яка зробила революцію в кінематографі. Наш кінофестиваль є чудовим продовженням тих ініціатив з розвитку кінематографа, які зароджувалися ще в ті далекі часи в Харкові. Дуже приємно, що кінофестиваль «Харьковская сирень» вже четвертий рік збирає відомих і починаючих акторів і кінорежисерів. Наш кінофестиваль, маючи такі славні традиції, закладені ще Альфредом Федецьким, буде розвиватися, зміцнить свої позиції і стане дійсно масштабним міжнародним фестивалем», - зазначив Валентин Дулуб.

Як зазначив Генеральний консул Республіки Польща в Харкові Ян Гранат, Альфред Федецький, який став батьком українського кінематографа, є сьогодні одним з тих людей, які об'єднують Україну і Польщу.

«Спасибі організаторам фестивалю, що не забувають про нашого земляка. З великою радістю ми відзначили, що цього року 3 фільми з Польщі будуть показані публіці в Харкові. Сподіваюся, що на п'ятий фестиваль вже приїдуть поляки, які займаються кінематографом. Бажаю, щоб фестиваль постійно розвивався і став місцем зустрічі культур і традицій різних країн», - зазначив Ян Гранат.

Довідка. 2 грудня 1896 в стінах будівлі Харківської обласної філармонії, де тоді перебував оперний театр, відбувся перший публічний кіносеанс Альфреда Федецького. Кіносеанс проходив у переповненому залі і викликав величезний інтерес до мистецтва, яке в ті часи тільки зароджувалося. Меморіальна дошка польському фотографу родом з Харкова Альфреду Федецькому була відкрита на будинку філармонії за адресою (вул. Римарська, 21) в рамках II кінофестивалю «Харьковская сирень» 17 травня 2010 року.