Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській області буде впроваджена система моніторингу навколишнього природного середовища

У Харківській області буде впроваджена система моніторингу навколишнього природного середовища

Сьогодні в ході всеукраїнської селекторної наради була презентована система моніторингу навколишнього природного середовища. Як зазначив прем'єр-міністр України Микола Азаров, за допомогою цієї системи можна постійно моніторити практично кожен квадратний метр території Україні. «Ця система - важливий інструмент оперативного контролю дотримання вимог природоохоронного законодавства. Її застосування може докорінно поліпшити ситуацію у веденні сільського господарства, починаючи від аналізу використання посівних площ під певні культури до прогнозування врожайності сільськогосподарських культур. Не менш важливе використання цієї системи при попередженні надзвичайних ситуацій», - підкреслив Микола Азаров.

Як зазначив перший заступник голови Харківської облдержадміністрації Валентин Дулуб, систему моніторингу навколишнього природного середовища в області необхідно впровадити в найкоротші терміни.

«Ця система дозволить відстежувати будь-яку ситуацію на території області в режимі онлайн. Найголовніше, вона дозволяє прогнозувати деякі процеси і планувати роботу, спираючись на реальну картину в області. Це дуже ефективна система. Зараз потрібно з'ясувати, як ми можемо в найкоротші терміни впровадити її в Харківській області. Ми повинні це зробити першими з областей Україні. Її впровадження дозволить зняти дуже багато питань з охорони навколишнього середовища, сільського господарства та економіки», - підкреслив Валентин Дулуб.

За його словами, в Краснодарському краї (Росія) завдяки впровадженню цієї системи протягом року ВВП збільшився на 10%. Це було досягнуто за рахунок виявлення дуже багатьох неврахованих посівних площ, несанкціонованих виробництв, місць видобутку копалин - всього того, що приховували чиновники відповідних структур.

За підсумками селекторної наради Валентин Дулуб доручив Державній екологічній інспекції в Харківській області та Державному управлінню охорони навколишнього природного середовища в Харківській області за допомогою нової системи перевірити наявність звалищ ТПВ в заповідних зонах області, а також моніторити ситуацію в зоні заходу на посадку літаків, які приймає аеропорт «Харків». «У жодному разі не можна допустити в цій зоні загоряння твердих побутових відходів. Особливу увагу необхідно приділити Роганському полігону ТПВ, що розташований в безпосередній близькості від аеропорту», - підкреслив Валентин Дулуб.