Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Цього року на Харківщині буде створено генетичний селекційний центр для виведення найбільш продуктивних порід молочної худоби

Цього року на Харківщині буде створено генетичний селекційний центр для виведення найбільш продуктивних порід молочної худоби

«Без зміни молочного поголів'я Харківська область не доб'ється серйозних результатів. Збирати трохи більше 4 тис. кг молока з корови за рік – це шлях в нікуди. При цьому у молока висока собівартість, низька якість, у молочній галузі немає перспектив розвитку і це абсолютно не цікаво для серйозних інвесторів, які могли б вкладати гроші у тваринництво. Ми зобов'язані змінити умови», – заявив сьогодні в ході прес-конференції голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін. За його словами, отримано схвалення керівництва Кабінету Міністрів, і в цьому році в рамках обласного проекту «Село майбутнього» та державного національного проекту «Відродження сільського господарства через скотарство» на Харківщині буде реалізовуватися національний проект зі створення генетичного селекційного центру для виведення найбільш продуктивних порід молочної худоби.

Михайло Добкін повідомив, що провів зустріч з бізнесменами з Ізраїлю і Канади, які готові надати Харківщині технології і передати маточне поголів'я корів з Канади і кращих селекційних бичків з Ізраїлю. Підприємство по виробництву молока на 3 тисячі голів планується створити на базі одного з племінних господарств Харківської області.

«Якщо ми сьогодні спільними зусиллями не доб'ємося того, що від однієї корови будемо отримувати від 8 тис. кг молока на рік, в цей бізнес вкладати буде безглуздо», – підкреслив губернатор.

Він також зазначив, що за словами представників Канади однією з умов стабільної роботи генетичного селекційного центру є кваліфікована підготовка ветеринарів. Оскільки нинішня підготовка ветеринарів на Харківщині недостатня, розглядається можливість навчання в Харківській зооветеринарній академії з допомогою канадських викладачів спеціального курсу ветеринарів, які працюватимуть безпосередньо на даному підприємстві.

Теги