Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Держава працює над створенням умов для розвитку тваринництва

Держава працює над створенням умов для розвитку тваринництва

Говорячи в ефірі харківського радіо «Слобожанщина» про розвиток тваринництва, в.о. начальника Головного управління розвитку агропромислового комплексу Харківської облдержадміністрації Олена Кулик підкреслила, що держава підтримує як великі сільськогосподарські підприємства, так і господарства населення.

«Це два однаково значущі сектора для держави. Сільгосппідприємства - це прогресивні методи ведення тваринництва, якість молока і держава, однозначно, підтримувала і буде підтримувати цей сектор. Сьогодні там зосереджені кадри, технології і, роблячи вкладення в цей сектор, ми однозначно доб'ємося успіху. Господарства населення виробляють близько 60% від валової кількості молока і більш ніж 60% від валової кількості м'яса в області. Цей сектор не можна сьогодні залишити без підтримки, тому що це велика частка продукції. І ці приватні господарства як ніхто потребують державної підтримки. На жаль, протягом попередніх років цієї підтримки господарствам населення не було надано, тому сьогодні і Кабінетом Міністрів України, і профільними міністерствами активно обговорюється, а які форми підтримки потрібні сьогодні одноосібникам, щоб люди були зацікавлені виробляти продукцію. А найголовніше, щоб вони були впевнені: якщо вони виробляють молоко і м'ясо, кому вони завтра його продадуть, за які гроші, і могли знати, що ці гроші їм гарантовано заплатять.

Найважливіше в цій сфері вкладення з боку держави в логістику та інфраструктуру. Це створення кооперативів на селі та пунктів із закупівлі молока і м'яса, щоб не незрозумілий посередник збирав продукцію, а потім просто не приїхав і не розрахувався з людьми, а щоб голова селищної ради і той господар, який здає молоко на закупівельний пункт, мали договірні відносини. Тоді буде впевненість у власників, що треба займатися цим виробництвом, що є гарантований дохід і ринок збуту. Це найважливіші речі для населення, над яким зараз активно працюють і міністерства, і головне управління агропромислового розвитку обладміністрації», - сказала Олена Кулик.

За її словами, минулого року в рамках обласної програми розвитку тваринництва, яка була затверджена в 2010 році, спільно з харківським молочним заводом "Вімм-білль-данн Україна" було зроблено 35 модулів прийому та охолодження молока. Цей проект стартував у Дворічанському районі. Такий досвід співпраці планують застосувати і в інших районах області.