Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Високотехнологічне виробництво і наука є одним з основних пріоритетних напрямків розвитку Харківської області

Високотехнологічне виробництво і наука є одним з основних пріоритетних напрямків розвитку Харківської області

Як зазначив сьогодні в ході засідання круглого столу «Конкурентноспроможність Харківської області» заступник голови Харківської області Андрій Моченков, для Харківської області інновації - це те, що допоможе зробити економічний прорив регіону. У цьому контексті потребує уваги питання, пов'язане зі структуризацією інновацій, оскільки останні роки левова частка витрат підприємств йшла на розвиток технологій. «Протягом 20 років на чолі кута державної політики ставилася наукоємність інновацій. Отже, впровадження ідей відбувалося через інститути науки та освіти. Це не завжди вірно. Для того, щоб реально отримувати результат від впровадження інновацій - кут державної політики має полягати в особливій увазі саме на підприємництві, як спеціальній діяльності з комерціалізації знань. В контексті інновації підприємництва мається на увазі активність вітчизняних суб'єктів господарювання у складних, наукомістких видах бізнесу. У відповідності зі стратегією стійкого розвитку Харківської області до 2020 року, прийнятою обласною радою півроку тому, високотехнологічне виробництво і наука є одним з основних пріоритетних напрямів розвитку області. Говорячи іншими словами, для Харківської області інновації - це те, що допоможе зробити економічний прорив регіону», - сказав Андрій Моченков.

За його словами, дана політика ведеться і вже отримані конкретні результати по 3 напрямкам: забезпечення законодавчого поля, створення необхідної інфраструктури для технологій, підтримка і масштабування результатів діяльності підприємств.

«Розроблено два проекти законів. Вперше на пострадянському просторі розроблений проект інноваційного кодексу Україні. Його розробив колектив Національної юридичної академії ім. Ярослава Мудрого та Національної Академії правових наук України. Зараз стоїть питання про проведення слухань за участю великого кола науковців та практиків, щоб якомога швидше подати його на розгляд Верховної Ради. Розроблено Закон України про технополіс «П'ятихатки», створюється IT-парк «Інтеллектроніка», створений українсько-російський технопарк «Слобожанщина», - додав заступник глави області.