Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Для профілактики африканської чуми свиней на Харківщині посилено нагляд за міграцією диких кабанів

Для профілактики африканської чуми свиней на Харківщині посилено нагляд за міграцією диких кабанів

З метою недопущення збудника африканської чуми свиней на територію Харківської області Головним управлінням ветеринарної медицини в Харківській області визначені можливі шляхи міграції диких кабанів на територію області. Про це повідомив під час селекторної наради ХОДА головний державний інспектор ветеринарної медицини Харківської області Володимир Олійник. Для цього розроблена карта, де позначені 6 шляхів можливої міграції диких кабанів, в тому числі 2 шляхи через кордон з Російською Федерацією. З метою зниження міграції керівниками мисливських угідь виготовляються кормові столи. Згідно з наданою інформацією Харківським обласним управлінням лісового та мисливського господарства для забезпечення зниження міграції диких кабанів було влаштовано 775 відгодівельних майданчиків, 264 купальні та більше 1200 солонців.

Протягом мисливського сезону 2011-2012 років проводилась робота щодо приведення чисельності кабана на території мисливських угідь до встановлених норм, особливо в приватних мисливських господарствах. На теперішній час в мисливських господарствах області 3832 голови дикого кабана, при оптимальний його щільності 3028 голів. В деяких мисливських господарствах щільність дикого поголів’я перевищує норму в 2 рази.

З метою контролю за епізоотичною ситуацією щодо африканської чуми свиней в дикій фауні, державною службою ветеринарної медицини Харківської області проводиться відбір біологічного матеріалу від усіх відстріляних у період сезону полювання кабанів. Так з діагностичною метою було відстріляно 210 голів дикого кабана в 2011 році та 64 голови в 2012 році. За результатами досліджень Державним науково-дослідним інститутом з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи матеріалів, відібраних від диких кабанів, ДНК вірусу африканської чуми свиней не виявлено.