Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській області не зафіксовано випадків захворювання африканською чумою свиней

У Харківській області не зафіксовано випадків захворювання африканською чумою свиней

На теперішній час епізоотична ситуація щодо гострих інфекційних хвороб свиней в області стабільна та знаходиться під контролем Головного управління ветеринарної медицини в Харківській області та його територіальними підрозділами. Про це повідомив під час селекторної наради ХОДА головний державний інспектор ветеринарної медицини Харківської області Володимир Олійник.

У той же час, у 2012 році в Російській Федерації зареєстровані випадки захворювання на африканську чуму свиней, а також залишається підозра щодо неблагополучної епізоотичної ситуації в Республіці Беларусь. Розповсюдження вірусу африканської чуми свиней може надалі захопити території країн Азії, а також територію України.

У зв’язку з цим на Харківщині вживається ряд заходів щодо недопущення розповсюдження африканської чуми на територію Харківської області.
Зокрема, на пунктах пропуску через державний кордон з Російською Федерацією додатково побудовано дезбар’єри для проїзду через них автотранспорту та переходу пасажирів, забезпечується робота всіх свинарських господарств у «закритому» режимі та вжито заходів щодо зниження поголів’я диких кабанів.

За словами Володимира Олійника, потрібно постійно проводити облік поголів’я свиней та визначати їх клінічний стан, не допускати використання харчових відходів при годуванні та проводити моніторингові дослідження загиблих свиней. Також він висловився за забезпечення ветеринарно-санітарного контролю та нагляду на ринках і боротьбу із стихійною торгівлею тваринами та тваринницькою продукцією.