Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Делегація з України побувала в США з метою вивчення практичного застосування закону про свободу інформації

Делегація з України побувала в США з метою вивчення практичного застосування закону про свободу інформації

Як повідомила сьогодні в ході прес-конференції начальник управління у справах преси та інформації ХОДА Вікторія Маренич, делегація складалася з 7 чоловік, представників українських ЗМІ та органів виконавчої влади.

«У Сполучених Штатах ми побували на запрошення Державного департаменту США. Протягом 2 тижнів делегація відвідала 5 штатів, з метою вивчення можливості імплементації закону FOIA, доступу до публічної інформації, який в США був прийнятий в 1966 році. У нас закон "Про доступ до публічної інформації" почав працювати 9 травня 2011 року. Тобто менше року тому. Безумовно було дуже цікаво і корисно дізнатися з якими проблемами і труднощами стикалися в США до того моменту, коли цей закон почав працювати. Наявність такого закону з 1966 року в США не говорить ще про те, що так легко отримати відповідь на будь-який запит в Сполучених Штатах. Нам розповіли про 9 винятків, які є в цьому законі. Там є певні норми законодавства, які передбачають те, що якщо представник ЗМІ пише запит і не отримує відповідь, він може йти в суд. Якщо суд прийме рішення на користь заявника, тоді йому цю інформацію нададуть», - сказала Вікторія Маренич.

Також вона зазначила, що відповідно до закону FOIA, в США надають документ, який є в наявності. Якщо його немає - його не створюють спеціально за запитом.