Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Цього року на промислових підприємствах Харківщини планують скоротити борги по заробітній платі мінімум на 40%

Цього року на промислових підприємствах Харківщини планують скоротити борги по заробітній платі мінімум на 40%

Як сказав в ефірі програми на обласному радіо «Від влади до громади» голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, у Харківській області на початок 2010 року борги із заробітної плати на підприємствах різної форми власності досягли рекордних 160 млн. грн. На 1 січня 2012 року загальна сума боргів була скорочена до 90 млн. грн. «На сьогоднішній момент можна говорити про те, що на активних з економічної точки зору підприємствах в цьому році можна буде ще мінімум на 40% скоротити ці борги. Є підприємства, які вже перебувають на стадії банкрутства. Тут ситуація набагато складніша. Таких боргів на всю область налічується трохи більше 20 млн. грн. Є підприємства приватної форми власності, які фактично припинили свою діяльність, хоча ще документи на ліквідацію цих підприємств не оформляються. Десь близько 7 млн. грн. по області є заборгованість перед працівниками за виконані раніше роботи», - зазначив глава області.

Зокрема, додав Михайло Добкін, в минулому році на заводі імені Малишева заборгованість по заробітній платі сягала суми понад 40 млн. грн. До початку 2012 року боргів із заробітної плати не стало. Покращилася ситуація і на Харківському авіаційному заводі. Завдяки особистому втручанню Прем'єр-міністра України підприємство нещодавно отримало близько 7 млн. грн. повернення ПДВ, з яких майже вся сума піде на погашення заборгованості по заробітній платі.

«Цілий ряд харківських підприємств, що працюють в машинобудуванні, отримали можливість повернути ПДВ. Хтось зміг виплатити заробітну плату, хтось поповнив оборотні кошти для того, щоб далі розвиватися. У цьому плані на початок цього року склалася досить позитивна ситуація для нашого регіону. Складно йдуть справи на заводі ім. Шевченка. Тут є серйозні порушення, які допускають люди, в чиї обов'язки входило в найкоротші терміни через реалізацію майна домогтися виплати заборгованості по зарплаті. Але, оскільки це підприємство сьогодні перейшло в підпорядкування «Укроборонпрому», у нас є сьогодні бачення, як виходити з кризи. Уже цього тижня на підприємство мають надійти перші 5 млн. грн., 2/3 цих коштів будуть спрямовані на погашення заборгованості по заробітній платі», - повідомив губернатор Харківщини.

Також, за словами Михайла Добкіна, складено графік скорочення заборгованості на ХЕМЗі. Там, у порівнянні з минулими роками, вдалося скоротити цю суму до 6 млн. грн. Поточна заробітна плата на заводі сплачується регулярно, і нової заборгованості не виникає.