Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Відбулася зустріч Голови Державної митної служби України Ігоря Калєтніка та Керівника Федеральної митної служби Росії Андрія Бельянінова

Відбулася зустріч Голови Державної митної служби України Ігоря Калєтніка та Керівника Федеральної митної служби Росії Андрія Бельянінова

Сьогодні в Харкові відбулася зустріч Голови Державної митної служби України Ігоря Калєтніка та Керівника Федеральної митної служби Росії Андрія Бельянінова. Також у заході взяли участь заступник голови - керівник апарату ХОДА Василь Хома, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, представники митних та прикордонних служб України та Росії. «Рішення задач спрощення митних процедур при перетині кордону - це одне з найважливіших завдань, які має вирішувати влада. Упевнений в тому, що сьогоднішні домовленості будуть сприяти зближенню позицій сторін, розвитку відносин між митними службами», - підкреслив у ході зустрічі Василь Хома.

У свою чергу Сергій Чернов відзначив велике значення, яке мають для Харківщини питання зміцнення транскордонного співробітництва.

«Для Харківської обласної ради питання прикордонного співробітництва завжди були стратегічними, і актуальна ця тема в першу чергу для наших людей, тому що кордон Харківської області з Російською Федерацією складає більше 300 кілометрів, і 6 районів, величезна кількість населених пунктів сьогодні знаходяться в прикордонній зоні», – зазначив він.

За словами Ігоря Калєтніка, у розвитку транскордонного співробітництва Україні та Росії в останній час вдалося багато чого досягти. У той же час залишається багато перспективних напрямів для розвитку і зміцнення взаємодії.

 «Вже підписано цілий ряд міжурядових і міжвідомчих угод, які нам дозволять чітко виконати доручення глав держав. Мова йде про взаємне визнання окремих результатів митного контролю, спрощення процедур, скорочення часу проходження кордонів. Митні служби будуть визнавати результати митного огляду з української та російської сторони, не буде необхідності дублювати процедури контролю. Також підписано міжурядову угоду про співробітництво в сфері облаштування пунктів пропуску, базові угоди про спільний контроль, які дозволять скоротити час перетину кордону, оскільки громадяни і суб'єкти будуть проходити процедуру тільки один раз в пункті пропуску на одній зі сторін. Після підписання домовленості пілотний проект спільного контролю ми зможемо запустити в кількох пунктах пропуску, серед яких один планується в Харківській області», - повідомив Ігор Калєтнік.

«Нам легко працювати, бо імпульси для ефективної спільної роботи ми регулярно отримуємо від президентів наших країн. Володимир Володимирович і Віктор Федорович на жорсткому контролі тримають всю роботу в цьому напрямку, тому коло питань у нас весь час розширюється, нам є над чим працювати. У нас немає бажання замовчувати будь-які проблеми, тому що тут не може бути, що хтось працює добре, а хтось погано. Це продукт спільних зусиль, і відсутність успіху з одного боку - провал спільного завдання», - підкреслив у свою чергу Андрій Бельянінов.