Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Головне завдання соціальних служб у справах дітей – це попередження сирітства

Головне завдання соціальних служб у справах дітей – це попередження сирітства

На даний момент в інтернатних установах Харківської області виховується 1005 дітей. Як повідомила сьогодні в ефірі програми «Ранковий ексклюзив» на обласному радіо начальник служби у справах дітей ХОДА Тетяна Печерських, з початку року кількість дітей у таких закладах скоротилася на 30 осіб завдяки роботі з усиновлення. У той же час, за її словами, основна увага соціальних служб приділяється попередженню сирітства та допомозі сім'ям, які опинилися в групі ризику.

«Один з основних напрямків нашої роботи і одна з соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича – це попередження виходу дитини з біологічної сім'ї. Потрібно робити все можливе, щоб допомогти сім'ям, які виховують дітей, уникнути кризи. Припустимо, батьки втратили роботу, ведуть нездоровий спосіб життя – і сільському або селищній раді, і представникам освіти, а також тих установ, які безпосередньо займаються соціальною роботою, потрібно простягнути їм руку допомоги, щоб допомогти цій сім'ї. Позбавлення батьків батьківських прав – це останній захід, при якій страждають не батьки, а діти», – підкреслила Тетяна Печерських.

За її словами, якщо все ж не вдалося врятувати сім'ю, то завдання соціальних служб – допомогти дитині знайти прийомних батьків, які можуть надати їй набагато кращі умови, ніж державні установи.

«За умови, що дитина все-таки втрачає родину, то потрібно намагатися, щоб вона не потрапила до державної установи, хоча це найпростіше. Досить прийняти рішення, взяти путівку до відповідної установи і влаштувати дитину на повне державне піклування. При цьому, на відміну від законодавства інших держав, тих же країн колишнього СРСР, де батьки несуть відповідальність за долю своїх дітей і оплачують повне утримання дитини, у нас цей обов'язок покладається виключно на державу. І якщо порівняти утримання дитини в державному закладі та сімейних формах виховання, то в державній установі понад 85% коштів, які виділяються на дитину, йде на оплату комунальних послуг, зарплату, і лише 10-15% йде конкретно на дитину», – повідомила Тетяна Печерських.