Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На сьогоднішній день 62% дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, виховуються в сім’ях опікунів та піклувальників

На сьогоднішній день 62% дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, виховуються в сім’ях опікунів та піклувальників

Як повідомила сьогодні в ефірі програми обласного радіо «Ранковий ексклюзив» начальник служби у справах дітей Харківської облдержадміністрації Тетяна Печерських, в області проводиться велика робота по влаштуванню дітей в сім’ї родичів, коли дитина залишається в сімейному оточенні поряд з бабусею, дідусем, тіткою чи дядьком, або навіть з хрещеними батьками.

«Сьогодні 62% дітей, які є сиротами, або дітей, які позбавлені батьківського піклування, виховуються саме в сім’ях опікунів і піклувальників, тобто практично родичів дитини. І це дуже добре, бо поруч залишаються їх біологічні батьки. І непоодинокими є випадки, коли батьки протягом певного часу поновлюються в батьківських правах. Це добрий процес, коли все ж таки вдається сім’ю, яка перебувала в складних життєвих обставинах і з якої вийшли діти, соціалізувати знову. Але є у нас і певна категорія дітей, які виховуються в порівняно нових умовах виховання, які у нас на території області діють з 1989 року. Це прийомні сім’ї і дитячі будинки сімейного типу, коли дітей на виховання беруть зовсім незнайомі люди, пройшовши відповідний курс навчання, отримавши довідки, рекомендації та інше. Ці люди обов’язково перевіряються і за станом здоров’я, і чи були вони під слідством чи судимі. Якщо були, то в такі сім’ї діти не передаються», – зауважила вона.

За словами Тетяни Печерських, на сьогоднішній день у 55 дитячих будинках сімейного типу та 307 прийомних сім’ях виховуються 869 дітей. Тобто 17% від загальної кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, або кожна 6 дитина. 

«Вже протягом цього року до цих сімейних форм виховання було влаштовано 32 дитини. Якщо говорити про соціальні ініціативи Президента України, то стоїть завдання протягом цього року до прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу передати 2 тис. дітей і навіть більше. У зв’язку з цим, прогнозовані зобов’язання, які взяті областями, складають трішки більше 800 дітей. З них 100 дітей будуть влаштовані на території Харківської області», – додала начальник служби у справах дітей ХОДА.