Деякі виробники молочної продукції додають в неї рослинні жири
В ході підписання Меморандуму про взаєморозуміння між Харківською обласною державною адміністрацією, виробниками молока, молокопереробними підприємствами та суб'єктами мережевої роздрібної торгівлі заступник голови ХОДА Юрій Сапронов розповів про результати експерименту, проведеного керівниками області, щоб встановити реальну якість молочних продуктів, які купують жителі регіону.
«Все вихідні дані цього експерименту знали дві людини – губернатор і його заступник. Експертиза проводилася анонімно в кількох лабораторіях. Відомо, що в молоці базовий білок повинен бути 3 г, базова жирність повинна бути 3,4%. Ми брали чотири напрямки – молоко, вершкове масло, сметана і тверді сири. Разом 12 виробників по молоку, 12 виробників по сметані, 6 виробників по сиру і 11 виробників по вершковому маслу. У 3 виробників молока з 12 у готовій продукції присутня у різній кількості – від 9% до 36% – рослинний жир. Ні на одному з пакетів він не заявлений. По сметані – це 3 виробника з 12. По сиру – 3 виробника з 6. По вершковому маслу – 3 виробника з 11», – підкреслив віце-губернатор.