Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Середня закупівельна ціна молока у приватних господарcтв Харківської області складає 2,4 гривні

Середня закупівельна ціна молока у приватних господарcтв Харківської області складає 2,4 гривні

Завдяки активній координаційній роботі керівництва області, на Харківщині вдалося домогтися встановлення стабільних і взаємовигідних відносин між переробниками і виробниками молока. У першу чергу це стосується приватних сільгоспвиробників, які нерідко страждають від невиправдано низьких закупівельних цін на їх продукцію. Як зазначив сьогодні під час брифінгу за підсумками підписання Меморандуму між обласною адміністрацією та виробниками, переробниками і продавцями молока голова ХОДА Михайло Добкін, на даний момент у Харківській області закупівельна ціна на молоко для населення набагато вища, ніж у сусідніх регіонах.

«На сьогоднішній момент середня закупівельна ціна на молоко для населення у нас в регіоні становить 2,4 грн. Вона коливається в залежності від районів - ті райони, які знаходяться на кордоні з сусідніми регіонами, мають нижчу закупівельну ціну на молоко, в тих районах, які знаходяться всередині нашої області, ціна найвища. Закупівельна ціна на молоко для великих виробників, а вони виробляють близько 50% молока в області, становить 3,5 грн. Сьогодні ця ціна влаштовує і населення, яке в приватному порядку здає молоко, і керівництво підприємств, які виробляють молоко у великій кількості промисловим способом. А підписаний сьогодні Меморандум дає нам можливість не опускатися нижче цієї ціни і дотримати при цьому інтереси всіх - і тих, хто молоко виробляє, і тих, хто його переробляє, і тих, хто його продає», - підкреслив глава області.

За його словами, у зв'язку зі складнощами, які виникли в сфері експорту молочної продукції, закупівельні ціни в більшості регіонів Україні різко знизилися, але на Харківщині вартість молока на закупівлі знаходиться на середньому сезонному рівні, характерному для нашого регіону в останні роки.

«Ми розглянули динаміку останніх 5 років, і на сьогоднішній момент ми не перейшли межу вартості молока, яка була б абсолютно незадовільною. Ми підходили до цієї проблеми, але на сьогоднішній момент ми можемо сказати, що у нас вартість молока не нижча, ніж в аналогічний період попереднього року, наприклад. А це не найсприятливіший період для реалізації молока, тому що зараз піст, і йде зменшення вживання молочних продуктів», - зазначив Михайло Добкін.