Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

ОБСЄ працює над акумулюванням коштів для утилізації меланжу на Харківщині протягом 2012 року

ОБСЄ працює над акумулюванням коштів для утилізації меланжу на Харківщині протягом 2012 року

На лист Кабінету Міністрів України від 16.03.2012 щодо Огляду № 50 критичних зауважень на адресу Уряду та органів виконавчої влади 14- 16 березня 2012 року (55/7) щодо вивезення відпрацьованого ракетного палива з Харківщини, повідомляємо наступне. За інформацією Головного управління з питань надзвичайних ситуацій Харківської обласної державної адміністрації, на складах військової частини А-2136 по зберіганню компонентів ракетного палива (КРП), яка розташована на території Шевченківського району Харківської області, на цей час зберігаються наступні речовини:

- Меланж (окислювач) – 5154,6 т;
- Ракетне паливо, всього -153,5 в т.ч.:
- Самін - 108,5 т.;
- Проніт - 8,3 т;
- Гептил - 36,7 т.

За 2007-2011 рік прийом та видача даних КРП не здійснювалась.
За інформацією заступника Міністра оборони України – керівника апарату від 13.01.12 № 01 – 38/218 утилізація меланжу в Україні здійснюється в рамках Меморандуму про взаєморозуміння між Кабінетом Міністрів України та організацією з безпеки і співробітництва в Європі щодо проекту ОБСЄ – Україна стосовно утилізації запасів меланжу.

У рамках реалізації Меморандуму 15 червня 2011 року підписано доповнення до міжнародного контракту між Україною, ОБСЄ та виконавцем робіт з утилізації меланжу, яким передбачається вивезення та утилізацію меланжу з військової частини А 2136.

З метою прискорення робіт з відвантаження меланжу Міністерством оборони України вжити наступні заходи: проведено деповський ремонт 7 од. та капітальний ремонт 2 од. спеціальних залізничних цистерн ЖКЦ – 39, підготовлено технологічне обладнання військової частини до відвантаження меланжу на утилізацію.

Однак, згідно інформації Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Харківській області, внаслідок тривалого не вирішення з боку Міністерства оборони України проблемних питань функціонування складу ракетного палива Збройних сил України, створюються передумови для можливого виникнення надзвичайних ситуації техногенного характеру на території Харківського регіону за рахунок значного забруднення навколишнього природного середовища особливо токсичними хімічними речовинами та знищення природних ресурсів на значній території.

Для вирішення зазначеної проблеми Державне управління охорони навколишнього природного середовища Харківської області пропонує:
– з метою встановлення існуючого стану впливу об’єкту на довкілля в поточному році у разі надходження по надлишкових коштів до фонду, виділити кошти на проведення моніторингових досліджень з оцінки впливу об’єкту на навколишнє природне середовище з залученням сучасних лабораторій.
– враховуючи, що утилізація 1 тонни меланжа коштує близько 8 тис.грн., до того ж потужності з утилізації на території України відсутні, Кабінету Міністрів України виділити в 2012 році коштів, необхідних для її проведення.

За інформацією Головного управління з питань надзвичайних ситуацій Харківської обласної державної адміністрації, Міністерство оборони України неодноразово зверталось до Посла США в Україні та ОБСЄ з проханням прискорити виділення коштів на виконання міжнародного контракту. ОБСЄ працює над акумулюванням коштів для утилізації меланжу протягом 2012 року.

Вивезення меланжу буде здійснюватись залежно від надходження коштів, які надаються країнами – донорами проекту.