Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Утилізація специфічних медичних відходів потребує створення в окремих районах області спеціальних печей

Утилізація специфічних медичних відходів потребує створення в окремих районах області спеціальних печей

Безпечне поводження з медичними відходами потребує їх повного знищення. Як повідомив у ході обласної селекторної наради начальник Головного управління охорони здоров’я Харківської облдержадміністрації Олександр Галацан, відповідно до вимог чинних нормативних актів, специфічні медичні відходи підлягають спалюванню у спеціальних печах. Подібні печі повинні розташовуватися на території господарчої зони лікарні на значній відстані від житлових будівель та корпусів медичного закладу, але існуюча реальна територія багатьох закладів взагалі не дозволяє проводити монтаж цих печей. Крім того, придбання, облаштування та подальша експлуатація таких печей потребує значних фінансових ресурсів – близько 1 млн.грн.

За словами начальника Головного управління, на погляд фахівців, найбільш ефективною є пропозиція, що полягає у створенні в окремих районах області спеціальних печей, які би могли обслуговувати решту закладів охорони здоров’я з інших адміністративних територій із подальшими взаєморозрахунками.

Враховуючи обмежені можливості доведеної галузі «Охорона здоров’я» контрольної цифри бюджету на 2012 рік, реалізація такого підходу потребує розроблення цільової обласної програми або підпрограми в межах вже існуючих обласних програм із залученням цільових видатків державного або обласного бюджету для створення зазначених об’єктів.

За даними Олександра Галацана, торік на утилізацію спеціальних біовідходів по всім містам та районам області було використано майже 1,5 млн.грн. по коду 1168 (на вивіз сміття), а по коду 1134 (утилізація біовідходів) – понад 103 тис. грн. по обласним закладам, біля 70 тис.грн. по м.Харкову та 20 тис. грн. по районам та містам обласного значення.