Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Вирішення проблем освіти в сільській місцевості – це інвестиції в майбутнє

Вирішення проблем освіти в сільській місцевості – це інвестиції в майбутнє

На Харківщині питанню шкільної та дошкільної освіти приділяється пильна увага. Особливо це стосується сільської місцевості, де проблема роботи дитячих садків та шкіл іноді стоїть дуже гостро. «У масштабах області ми усуваємо ті прогалини, які були у наших попередників, які, на жаль, за 5 років відкрили, якщо я не помиляюся, 16 нових дитячих садків. А ми тільки в 2011 році відкрили 38 повноцінних дитячих садків. Така робота – це інвестиції в майбутнє і це серйозні економічні показники сьогодення», - підкреслив у ході ексклюзивного інтерв’ю УНН голова ХОДА Михайло Добкін.

За його словами, також в регіоні ведеться планомірна робота з вирішенням проблеми малокомплектних шкіл у сільській місцевості.

«Проблему малокомплектних шкіл ми вирішуємо так, як від місцевої влади цього вимагає Президент Віктор Янукович. Ми звертаємося до людей, озвучуємо їм аргументи влади, а вони самостійно приймають рішення. Перший наш аргумент – якість освіти, а не недостатність фінансування. Адже якщо в школі займається 20 – 40 дітей та вчитель фізкультури або праці читає фізику або історію, то зрозуміло, який рівень освіти буде в цієї дитини. І школи ми не закриваємо, а «консервуємо» до того моменту, поки не покращиться демографічна ситуація в цьому населеному пункті. Ми забезпечуємо підвезення учнів та вчителів в сусідню школу, беремо на себе зобов'язання працевлаштовувати педагогів. Де є розуміння, ми йдемо таким шляхом, де немає розуміння такого – залишаємо все як є», - розповів Михайло Добкін.

Забезпечення сільських шкіл автобусами для підвезення дітей з віддалених населених пунктів також знаходиться серед пріоритетів місцевої влади.

«Ми минулого року придбали 22 автобуси, 10 за рахунок обласного бюджету, 12 за рахунок державного. Цього року збираємося придбати не менше. Звичайно, у нас є райони, де сьогодні навантаження на один автобус досить високе, а є райони, де проблема з підвезенням вирішена, потрібно тільки оновлювати рухомий склад. Це безперервний процес, ми весь час будемо над ним працювати», - підкреслив голова області.