Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Одна з першочергових умов для розвитку промисловості - це робота ефективного власника на кожному підприємстві

Одна з першочергових умов для розвитку промисловості - це робота ефективного власника на кожному підприємстві

Як підкреслив 15 березня в ході програми «Час влади» на обласному телебаченні голова ХОДА Михайло Добкін, для виведення промисловості Харківщини та України в цілому на якісно новий рівень в першу чергу необхідно, щоб на кожному підприємстві працював ефективний власник. «Ми вже визнали, що держава - це неефективний власник. Якщо якесь конкретне підприємство не є стратегічним для держави, якщо воно не входить в сферу, спрямовану на національну безпеку, його потрібно віддавати в приватні руки з умовою, що буде збережений профіль, будуть виплачені борги, і підприємство буде працювати, а не пущено «під ніж», - підкреслив глава області.

За його словами, проблема боргів по заробітній платі виникає на підприємстві тільки в тому випадку, якщо ним керує неефективний керівник.

«Всі були приблизно в одних умовах, коли розпадався Радянський Союз. У різних містах України були підприємства, які на 90% працювали на військово-промисловий комплекс, і тільки 10% були орієнтовані на виробництво товарів народного споживання. З розпадом Союзу відпала необхідність виробництва зброї в таких обсягах, значно скоротилися державні замовлення, і заводи опинилися в ситуації, коли керівникам необхідно було знайти свою нішу в нових економічних реаліях. Хтось зробив це на «відмінно», і сьогодні ці підприємства працюють стабільно, і заборгованість по заробітній платі там ніколи не виникає. А хтось сподівався, що держава Україна забезпечить підприємство замовленнями і не працював, а то і потихеньку розкрадав завод. І зараз трудові колективи, які мали нещастя працювати під керівництвом таких керівників, опинилися на межі виживання, а підприємство з гіганта промисловості перетворилося на вічного боржника», - зазначив Михайло Добкін.