Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У 2011 році ціни на продукти харчування в Харківській області знизилися на 0,6%

У 2011 році ціни на продукти харчування в Харківській області знизилися на 0,6%

У 2011 році на Харківщині вперше за кілька років вдалося домогтися зниження цін на продукти харчування. Як наголосив сьогодні в ході підсумкового звіту перед депутатами Харківської обласної ради голова ХОДА Михайло Добкін, такого результату вдалося досягти завдяки ефективній роботі агропромислового комплексу, а також взаєморозуміння між владою і бізнесом.

«Хороший урожай, постійний діалог з бізнесом, закріплені в Меморандумах взаєморозуміння домовленості щодо недопущення зростання цін, проведення продовольчих ярмарків сільгоспвиробників дозволили за підсумками 2011 року реально стабілізувати цінову ситуацію на ринку продовольства і отримати зниження цін на продукти харчування на 0,6% - вперше за 9 років. Це 5 місце серед регіонів України.

Зниження цін на продукти харчування до дефляційного рівня було досягнуто тільки в 7 регіонах з 27. І щоб оцінити значення і масштаби проведеної роботи, необхідно врахувати специфіку областей. Регіони сільськогосподарської спрямованості, де сильно розвинені індивідуальні подвір'я, не потрапляють в зону ризику зростання цін на продовольство, на відміну від таких областей, як наша, - великих промислово-розвинених регіонів, центром яких є міста-мільйонники», - підкреслив глава області.

За його словами, стабільна цінова ситуація на ринку продуктів харчування дозволила суттєво знизити рівень інфляції, оскільки частка індексу цін на продукти харчування в загальному індексі цін складає більше 50%.

«Індекс споживчих цін за січень-грудень 2011 року був нижче середньоукраїнського і склав 104,1%. Інфляційна складова індексу споживчих цін у порівнянні з показником 2010 року знижена більш ніж в 2 рази. Область посіла 9 місце за цим показником рейтингу, при тому, що за попередні 4 роки область вище 20 місця не піднімалася», - підкреслив Михайло Добкін.