Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Організаційно-методичний центр культури і мистецтва працює над розвитком усіх культурних напрямів у Харківській області

Організаційно-методичний центр культури і мистецтва працює над розвитком усіх культурних напрямів у Харківській області

Харківський обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва об'єднує під одним дахом всі напрямки культури Харківської області. Як зазначила сьогодні заступник начальника управління культури і туризму ХОДА Тетяна Горових, центр дає можливість у сучасному ключі розробляти як нові, так і традиційні напрями мистецтва. «Цей центр був створений рік тому за рішенням сесії обласної ради як єдиний методичний центр з вивчення і розвитку народної творчості, аматорського та професійного мистецтва, розвитку нових методик культурної роботи. У зв'язку з появою нових інформаційних технологій, нових форм комунікацій, нам необхідний був такий центр, який за допомогою всіх цих сучасних інструментів дасть поштовх новому розвитку всіх районів нашого регіону», - підкреслила вона.

Як зазначила у свою чергу директор Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва Тетяна Іщенко, за рік роботи центру вдалося досягти чималих результатів. Зокрема, під дахом центру в комфортних умовах працює цілий ряд культурних колективів, також на базі закладу створено лабораторію нематеріальної культурної спадщини, яка займається формуванням оцифрованого архіву фольклорних записів, зібраних в Харківській області.

«Нашим центром було організовано за півроку понад 20 поїздок по області, щоб подивитися фольклорні та хореографічні колективи області, надати їм за необхідності методичну підтримку. Також була створена спеціальна обласна комісія на підтвердження звання зразкового та народного колективу. Відділ інноваційної діяльності аналізує можливість отримання грантів для наших колективів, вже зібрано велику базу меценатів, які надають фінансову підтримку різним культурним проектам. Ведеться робота зі створення концепції культурного розвитку Харківської області, також вже сформовані три інвестиційних проекти, які найближчим часом будуть представлені на розгляд інвестиційної ради при ХОДА. Це проект «Харків-кіно», проект Центру сучасного мистецтва і проект розвитку археологічного комплексу «Верхній Салтів», - розповіла Тетяна Іщенко.

Ще один напрямок роботи організаційно-методичного центру культури і мистецтва - це організація культурно-масових заходів в області. За словами Тетяни Іщенко, на даний момент розглядається можливість видання методичного посібника з організації великих заходів за межею міста, що вимагає особливого підходу.

Крім цього центр займається виставковою роботою.

«Наша основна задача - це підтримка народної творчості та актуального мистецтва Харківської області. З цією метою ми проводимо цикл виставок, що представляють образотворче мистецтво Харківської області. Такі виставки вже відбулися у нас по роботах майстрів Зміївського і Чугуївського районів, наступна виставка буде присвячена художникам Валківщини. Таким чином буде окремо представлений кожен район Харківської області», - повідомила Тетяна Іщенко.

За її словами, тільки виставкові заходи на базі центру за півроку відвідало більше 4 тисяч людей, понад 5 тисяч осіб ознайомилися з експозиціями галереї «Мистецтво Слобожанщини».

«Наш центр взяв дуже хороший старт і продовжує активно працювати. Я вважаю, що має бути такий центр, який може з будь-яких напрямків, що стосуються культурного життя, надати методичну і юридичну допомогу, відповісти на різні питання, допомогти у підготовці сценарію проведення будь-якого заходу на будь-якому рівні», - підкреслила Тетяна Іщенко.