Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Реформа медичного простору потребує налагодженої роботи швидкої допомоги та комунікації між усіма рівнями системи охорони здоров’я

Реформа медичного простору потребує налагодженої роботи швидкої допомоги та комунікації між усіма рівнями системи охорони здоров’я

Відповідно до чинного законодавства, в 4-х пілотних регіонах України проводиться системне реформування закладів охорони здоров’я і самої системи надання медичних послуг, і Харківська область, починаючи з 2010 року, має свій стратегічний план розвитку медичної сфери. Про це нагадав сьогодні під час прес-конференції заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма. «Основне завдання тих змін, які сьогодні відбуваються в системі охорони здоров’я – зробити медичну допомогу доступною і швидкою. Цю систему можна поділити на 2 частини: те, як можна забезпечити таку допомогу у місті Харкові, де зосереджено майже 50% відсотків всього потенціалу як медпрацівників, так і пацієнтів Харківщини, і регіонах області», – підкреслив заступник губернатора.

Він зазначив, що з точки зору обласної влади, для того, щоб наблизити медичну допомогу до населення, необхідно забезпечити відмінне функціонування двох служб: швидкої невідкладної медичної допомоги і поліклінік міста. На його думку, швидка допомога має працювати ефективно і швидко, а поліклініки треба оснастити необхідною кількістю сучасного обладнання – на даний час жителі не бажають звертатися до поліклінік, і необхідно повернути їх довіру.

Що стосується області, зазначив Ігор Шурма, то тут ситуацію по наданню та приближенню медичної допомоги до жителів, треба трактувати з іншої точки зору, з огляду на те, на скільки географічно розтягнута районна мережа. Перше, куди люди звертаються – це фельдшерсько-акушерські пункти, друге – сільські лікарські амбулаторії, далі районні лікарні і міжрайонні медичні центри. 

«Без сумніву, ця система буде потребувати добре налагодженої роботи системи швидкої допомоги, комунікації між усіма ланками надання медичної допомоги: першим рівнем – це фельдшерсько-акушерські пункти та сільські амбулаторії, другим рівнем, який надають центральні районні лікарні, і установами III – IV рівня, які територіально знаходяться у місті Харкові. Без чіткої координації дій і розуміння повноважень говорити про реформу системи охорони здоров’я не доводиться», – підкреслив заступник голови ХОДА.

А як заявив на засіданні Ради регіонів 21 лютого Президент України Віктор Янукович, модернізація первинної мережі надання медичної допомоги в усіх регіонах України має бути завершена до кінця 2012 року.