Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Інформація про те, що за висновками фахівців Науково-методичної комісії Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України продукція ТОВ «НОВА ТЕМА» є неякісною, не підтверджена жодними фактами

Інформація про те, що за висновками фахівців Науково-методичної комісії Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України продукція ТОВ «НОВА ТЕМА» є неякісною, не підтверджена жодними фактами

16 лютого 2012 року на офіційному веб-порталі Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України вийшов матеріал, в якому зазначалися критичні зауваження на адресу підприємства ТОВ «Нова тема» (http://www.mon.gov.ua/index.php/ua/8290-oberezhno-falsifikt): «Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України застерігає учнів 9 та 11 класів, які в травні 2012 року здаватимуть державну підсумкову атестацію з іноземних мов, їхніх батьків та вчителів від користування під час підготовки до екзаменів неякісними, а іноді відверто шкідливими джерелами.  

Саме до таких джерел належить продукція ТОВ «Нова тема» м. Харків, що з посиланням на рекомендацію МОНмолодьспорту позиціонується як «навчальні посібники» для підготовки до державної підсумкової атестації -2012:
- Коноваленко В.М. Англійська мова. Готуємося до державної підсумкової атестації у 9 класі. Посібник. –К.: ТОВ «Нова тема» м. Харків, 2012. – 113 с.

Посилання на рекомендацію до використання згідно з програмою для загальноосвітніх навчальних закладів, затвердженою Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України в цих виданнях є відвертим шахрайством.

За висновками фахівців Науково-методичної комісії Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, зазначені «посібники» не тільки не сприятимуть підготовці до державної підсумкової атестації -2012, але й прямо зашкодять учням, дезорієнтують їх щодо виконання завдань до ДПА 2012 року».

20 лютого 2012 року ТОВ «Нова тема» надало до управління у справах преси та інформації роз’яснення з цього приводу:

«Інформація про те, що за висновками фахівців Науково-методичної комісії Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України продукція ТОВ «НОВА ТЕМА» є неякісною, а іноді - відверто шкідливою, не підтверджена жодними фактами.

Офіційне визнання відповідності навчальної літератури, засобів навчання і навчального обладнання вимогам державних стандартів освіти, державних санітарних правил і норм, гігієнічних нормативів, інших нормативних документів реалізується через процедуру надання МОН відповідного грифа МОН або свідоцтва МОН "Про визнання відповідності педагогічним вимогам" (п.1.3. Порядку надання навчальній літературі, засобам навчання і навчальному обладнанню грифів та свідоцтв Міністерства освіти і науки України, затвердженого Наказом Міністерства освіти і науки України N 537 від 17 червня 2008 року, надалі – Порядок).

Однак, отримання грифу не є обов’язковим і реалізація ТОВ «НОВА ТЕМА» своєї поліграфічної продукції є цілком законною.

Міністерство освіти і науки України, відповідно до п. 1.6 Порядку, встановлює два види грифів,:
- "Затверджено Міністерством освіти і науки України";
- "Рекомендовано Міністерством освіти і науки України".

Пунктом 1.7. Порядку встановлено, що навчальним програмам з предметів інваріантної складової навчальних планів загальноосвітніх навчальних закладів 12-річної школи та підручникам, які мають гриф "Рекомендовано Міністерством освіти і науки України", пройшли апробацію та моніторингові дослідження у загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладах надається Гриф "Затверджено Міністерством освіти і науки України".

Рекомендації, що викладені в посібниках нашого підприємства – зовсім іншого змісту. Зважаючи на це, у даному випадку ми не можемо говорити про шахрайство зі сторони нашого підприємства, оскільки до читача завжди доносимо правдиву і достовірну інформацію.

Необхідно зазначити, що відповідно до Порядку проведення експертизи поліграфічної продукції не є обов’язковим та, відповідно, така експертиза поліграфічної продукції нашого підприємства не проводилася та Науково-методична комісія Міністерства освіти і науки молоді та спорту України не отримувала експертний висновок щодо якості Продукції ТОВ «НОВА ТЕМА». Зазначений експертний висновок є єдиною підставою для прийняття негативного рішення щодо встановлення грифу МОН (відповідно до п.2.8. Порядку).

За відсутності такого негативного висновку немає законних підстав стверджувати, що продукція нашого підприємства є неякісною.

Окрім того, запевняємо, що матеріал, викладений в наших посібниках, відповідає програмі для загальноосвітніх навчальних закладів, затвердженій Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України. Саме такий зміст викладених в наших посібниках рекомендацій - «Рекомендовано до використання згідно з програмою для загальноосвітніх навчальних закладів, затвердженою Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України».