Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Протягом 2012 року Харківська область серйозно просунеться у вирішенні проблеми розмежування земель

Протягом 2012 року Харківська область серйозно просунеться у вирішенні проблеми розмежування земель

«Сьогодні є дуже багато проблем, які не дозволяють досі закінчити розмежування земель державної та комунальної форм власності. Перша і найголовніша проблема - це відсутність фінансування. При цьому у нас накопичувалась величезна кількість коштів у бюджетах різних рівнів, які можна було б використовувати саме на ці цілі, але їх неможливо було використати, тому що не було закону, який би регламентував порядок використання. Зараз ця тема зрушилася з мертвої точки», - зазначив в ефірі програми «Час влади» на ХОД ТРК голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін.

За його словами, правоохоронці відгукнулися на пропозицію ХОДА та перевірили, чи живі ці гроші. «Всі вони знаходяться на рахунках тієї чи іншої територіальної громади. Зараз найголовніше завдання акумулювати ці кошти таким чином, щоб вони могли піти на збільшення дохідної частини місцевих бюджетів. Тобто, направляючи навіть ці гроші на переоцінку землі, ми автоматично після перерахунку вартості землі вносимо зміни договору оренди і отримуємо більше коштів. Це те, що потім дозволить мати територіальним громадам реальні доходи в бюджет. Ми знаємо, що і як потрібно робити, і протягом 2012 року серйозно просунемося у вирішенні проблеми розмежування земель», - підкреслив голова ХОДА.

Він також зазначив, що проблема розмежування земель державної та комунальної форм власності нівелювала один з найпрогресивніших у Європі законів про місцеве самоврядування, яким був український закон 1996 року.

«Однією з функцій, якими були наділені органи місцевого самоврядування, було право розпоряджатися майном громади, в тому числі і землею. Але ніхто не спромігся з того часу чітко розподілити, де закінчуються обов'язки і відповідальність держави і починаються обов'язки і відповідальність органів місцевого самоврядування, в тому числі, в питанні кордонів земель. Зараз Президент поставив чітке завдання: розмежувати функції і обов'язки, чітко розподілити, хто і за що відповідає, і, закріпивши це законодавчо, створити, нові правила поведінки влади у взаєминах один з одним і з населенням», - підкреслив Михайло Добкін.