Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В основі нового Кримінально-процесуального кодексу лежить максимальний захист прав та інтересів людини. Михайло Добкін

В основі нового Кримінально-процесуального кодексу лежить максимальний захист прав та інтересів людини. Михайло Добкін

Оскільки діючий в Україні Кримінально-процесуальний кодекс був розроблений ще в 1960-х роках, перед державою вже давно гостро стояло питання про зміну законодавства у цій сфері. Як підкреслив 9 лютого в ході програми «Час влади» на обласному телебаченні голова ХОДА Михайло Добкін, новий Кримінально-процесуальний кодекс, який вже прийнятий Верховною Радою в першому читанні, значно наближає українське правосуддя до європейських демократичних стандартів.

«Нинішній кодекс - це не данина моді і не бажання змінити один кодекс на інший. Це спроба змінити філософію взаємовідносин правоохоронних органів, держави і людини, тому що в основі нового КПК лежить максимальний захист прав та інтересів людини. Презумпція невинності тут носить не декларативний характер, а є червоною ниткою, яка проходить через весь документ», - підкреслив глава області.

За його словами, одним з найважливіших пунктів нового Кримінально-процесуального кодексу є демократизація в сфері економічних злочинів.

«Ми сьогодні вперше даємо можливість державі відмовитися від порочної практики, коли людину позбавляють волі за економічні злочини, які абсолютно не небезпечні для суспільства. Ця людина могла б і далі, залишаючись на волі, приносити користь своїй родині, своїй державі, сплачуючи податки, а замість цього її утримують на державні гроші в місцях відбування покарання. Тиск, який зараз виявляється на підприємців, завдяки новому кодексу повністю зникає, а разом з ним зникає і значна корупційна складова в самій правоохоронній системі», - підкреслив Михайло Добкін.