Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Новим кримінально-процесуальним кодексом в Україні буде введено суд присяжних

Новим кримінально-процесуальним кодексом в Україні буде введено суд присяжних

Новий кримінально-процесуальний кодекс України передбачає запровадження суду присяжних. Про це повідомив сьогодні в ході прес-конференції радник голови ХОДА з правових питань, співавтор законопроекту нового КПК, ректор ХНУВС Олександр Бандурка. «Варто згадати ще одну новацію: впроваджується суд присяжних. Закон про судоустрій і статус суддів визначає порядок, цілі і завдання суду присяжних, кримінально-процесуальний кодекс впроваджує суд присяжних в кримінальному судочинстві: порядок розгляду справ судом присяжних, їх юрисдикція, підсудність», – зазначив він.

Передбачається, що суд присяжних може бути задіяний за клопотанням обвинуваченого у важких злочинах, покаранням за які може бути довічне позбавлення волі. Суд присяжних буде розглядати справу разом із суддею, який веде процес, і буде мати досить широкі повноваження.

«Суд присяжних буде мати місце в суді першої інстанції. Він буде формуватися з об'єктивно незаангажованих, порядних, нескомпрометованих громадян. При визначенні складу суду обвинувачений повинен бачити список присяжних, і погодитися з тим, що він не має заперечень проти них. Також не повинно бути відведення обвинувача і захисту», –  повідомив Олександр Бандурка.

Присяжні досліджують справу разом із суддею, мають право просити додаткових роз'яснень і задавати питання, і йдуть на нараду без судді. Висловлюючи вердикт «винен» або «не винен», вони повинні його обгрунтувати.

«Суддя цим уже пов'язаний – він повинен або спростувати думку суду присяжних, або погодитися з нею. Присяжні не визначають міру покарання, але вони будуть своєю присутністю створювати той фон, при якому закон повинен неухильно дотримуватися», – підкреслив ректор ХНУВС.