Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Підприємців навчили захищати персональні дані

Підприємців навчили захищати персональні дані

В рамках комплексної освітньої програми «Школа малого бізнесу» Харківського регіонального фонду підтримки підприємництва (ХРФПП) за підтримки Головного управління економіки ХОДА відбувся черговий безкоштовний бізнес-семінар на тему «Захист персональних даних - нові обов'язки підприємців». В рамках семінару були розглянуті актуальні питання впровадження Закону України «Про захист персональних даних», зокрема нові зобов'язання суб'єктів господарювання, які виникають щодо реєстрації і порядку ведення баз даних персональної інформації.

Як повідомила експерт семінару - юрисконсульт ХРФПП Юлія Шипілова - 13 січня 2012 року Верховна Рада України прийняла Закон, яким відстрочила настання відповідальності за «нереєстрацію» баз персональних даних до 1 липня 2012 року, в зв'язку з тим, що до повноцінного виконання положень Закону «Про захист персональних даних» не були готові ні суб'єкти господарювання, ні Державна служба України з питань захисту персональних даних. Таким чином, у підприємців залишилося близько п'яти місяців, щоб привести свою діяльність у відповідність з чинним законодавством.

Юлія Шипілова також зазначила, що реєструвати бази персональних даних зобов'язані її власники - фізичні та юридичні особи, які проводять збір, реєстрацію, зберігання інформації та ін. Відповідно до законодавства, тепер при отриманні будь-яких даних від фізичних осіб, підприємцю необхідно отримати письмову згоду на використання інформації. Дані працівників, з якими правовідносини виникли до 1 січня 2011 року, реєструвати не треба. Експерт порадила підприємцям при укладанні трудового договору з працівником включати в договір пункт про його згоду на використання інформації.