Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській області працює близько 150 котелень на біопаливі

У Харківській області працює близько 150 котелень на біопаливі

«Одне з питань, якими досить серйозно займаються в Харківській області, це біопаливо. Найпростіше, що у нас є, це брикети і пелети», – заявив 23 січня начальник управління паливно-енергетичного комплексу ХОДА Василь Без'язичний. За його словами, економія виходить досить велика – топити брикетами значно дешевше, ніж природним газом. Начальник управління повідомив, що на Харківщині є якісні приклади використання біопалива. Приміром, підприємство ДРІТ перевело 14 котелень з газу на тверде паливо і самостійно виробляє для них брикети з соломи. Близько 40 топкових у Вовчанському і Великобурлуцькому районах працюють на лушпинні від насіння соняшнику. Василь Без'язичний зазначив, що твердопаливні котельні є практично в кожному районі Харківської області, всього працює близько 150 котелень, в основному, у соціальній сфері.

«В області дуже розвинене сільське господарство. Якщо зібрано близько двох мільйонів тонн пшениці, то залишається практично два мільйони тонн соломи та лушпиння, які можна використовувати для брикетів і пелетів. За теплотворної здатності три тонни соломи дорівнює 1 тис. куб. метрів природного газу рази. Брикет в десять разів менше об'єму соломи, а за теплотворною здатністю схожий на кам'яне вугілля, при цьому він згоряє повністю, не залишаючи відходів», – зазначив начальник управління.

Він повідомив, що ціна паливного брикету залежить від собівартості вихідної сировини, і в даний час собівартість брикетів з соломи складає 620-640 гривень. У той же час, собівартість виробництва пелетів вище, ніж брикетів, і вони здебільшого йдуть на експорт. Зокрема, торік харківська фірма постачала пелети в Данію і Бельгію по 1100-1200 грн. за тонну, але замовник виставляв додаткові вимоги: пелети повинні були бути тільки із хвойних порід деревини, якісного дерева, без добавок.