Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Близько 100 об'єктів соціальної сфери Харківської області буде переведено на опалення електроенергією

Близько 100 об'єктів соціальної сфери Харківської області буде переведено на опалення електроенергією

Як зазначив начальник управління паливно-енергетичного комплексу ХОДА Василь Без'язичний, в якості альтернативи природному газу розглядається опалення електроенергією, якої в Україні профіцит. Згідно з постановою Кабміну 502-р «Про переведення населених пунктів на опалення електроенергією» в області вже переведені на опалення електричною енергією близько 70-ти об'єктів соціальної сфери та близько 40 житлових будинків. Начальник управління підкреслив, що для переходу на цей вид опалення необхідні вільні потужності, а також технічна можливість мереж подати електроенергію в заданий пункт.

«Зараз вже складений список, який включає більше 100 об'єктів соціальної сфери, де ми можемо виконати подібні роботи. Всі об'єкти ми поділили на три категорії: перша, де роботи із впровадження електроопалення можна виконати без серйозних витрат, друга, де необхідні невеликі витрати і невелика реконструкція, і третя категорія – де потрібні серйозні капітальні вкладення і необхідно збільшувати потужність підстанцій або населені пункти віддалені від комунікацій», – зазначив Без'язичний.

За його словами, ця робота ведеться, і також ведеться робота з підприємствами, які займаються питаннями електроопалення. Василь Без'язичний повідомив, що для опалення можуть використовуватися ТЕНові електричні котли, в роботі яких використовується теплоносій – зазвичай вода – і які повинні працювати цілодобово, електродні котли, в яких використовується менший об'єм води, і сухі нагрівальні елементи, які не вимагають безперебійної роботи і тому зручні для використання в приміщеннях, які не потребують постійного опалення.

Також Василь Без'язичний згадав інфрачервону систему опалення, яку використовує ряд підприємств області. «Ця система краще, ніж УФО або звичайні нагрівачі, оскільки при цій системі не опалюються мертві зони. Такі системи вже встановлені на заводі ім. Шевченко і ХАРП, і в деяких лікарнях», – зазначив він.

За словами начальника управління, комплексний підхід до опалення дозволяє більш економно витрачати кошти на опалення.