Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині встановлюють теплові насоси в бюджетних організаціях

На Харківщині встановлюють теплові насоси в бюджетних організаціях

Харківська область бере участь у державній програмі, яка передбачає фінансування з бюджету установки теплових насосів для бюджетних організацій. Як повідомив 23 січня начальник управління паливно-енергетичного комплексу ХОДА Василь Без'язичний, кілька проектів за цією програмою вже реалізовано. «Такі проекти ми виконали по двом школам і дитсадку в Золочівському районі, їх загальна вартість близько 1,9 мільйона гривень. Ще один проект був по ФАПу в Чугуївському районі. Крім того, ми передали проект на 4,8 мільйонів гривень по КП КГ «Харківкомуночиствод», - повідомив він.

Як підкреслив Василь Без'язичний, незважаючи на довгий період окупності подібних проектів, роботу в цьому напрямку планується продовжувати.

«Витрати великі, але ефект є. Наприклад, теплові насоси на Залютіно окупляться тільки через шість - вісім років. Але найгірше, що подібне обладнання в Україні не випускають, і його необхідно закуповувати за кордоном. Ми чекаємо, що з часом обладнання для виробництва тепла та електроенергії з альтернативних джерел буде дешевше і доступніше для нас.

Загалом у світі альтернативні джерела енергії мають дуже невеликий відсоток, але займатися цим необхідно, і за багатьма позиціями наша країна почала роботу. З кожним роком ці проблеми отримують більш широке поширення», - підкреслив Василь Без'язичний.

Що стосується вітрової та сонячної енергетики, то ця сфера на Харківщині також розвивається, хоча не скрізь для цього є умови.

«Вітроенергетика залежить від сили вітру, а в Харківській області немає постійних вітрів. Для малого вітрогенератора необхідно хоча б 5 м / с, а у нас в межах 3.5 м / с. Хоча більше десятка таких щогл у нас стоїть. Вони невеликі, в межах 1-2 кВт, і використовують їх для обслуговування котеджів або малопотужної водопровідної станції. В основному вони стоять у Первомайському або Печенізькому районах, де роза вітрів хороша. Що стосується сонячної енергетики, то вона використовується локально в котеджах», - повідомив Василь Без'язичний.