Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Німецька компанія планує розробляти родовище вугілля на Харківщині

Німецька компанія планує розробляти родовище вугілля на Харківщині

Як повідомив 23 січня начальник управління паливно-енергетичного комплексу ХОДА Василь Без'язичний, в Барвінківському районі створено спільну українсько-німецьку компанію, яка планує зайнятися розробкою Новодмитрівського родовища бурого вугілля. Це дозволить значно знизити залежність Харківщини від газу. «15 грудня минулого року підписано Меморандум між Харківською обласною адміністрацією, Національною академією наук України та німецькою компанією «Шмідт», яка у своєму гарантійному листі повідомила, що вона готова фінансувати цей проект. Йшлося про транш у 245 мільйонів євро тільки для початку освоєння. На даний момент створено спільне підприємство в Барвінковому, в найближчі півтора - два роки планується виконати проектно-розвідувальні роботи», - повідомив Василь Без'язичний.

За його словами, запаси вугілля на цьому родовищі становлять 390 мільйонів тонн, що означає не менше ста років інтенсивного видобутку. Що стосується якості вугілля, то воно близьке за складом до бурого вугілля Уралу, болгарського, німецького та югославського вугіллю.

«У нас було кілька проектів по даному родовищу, але до реалізації ще не приступили. Хоча це вугілля можна використовувати на будь-якій ТЕЦ, а також можна з нього виробляти рідке паливо, на яке потім перевести котельні. Річний видобуток бурого вугілля міг би дати можливість виробити близько 7 мільйонів тонн бензину або дизельного палива. В цілому, розробляючи це родовище, близько п'яти мільярдів кубічних метрів газу ми теоретично зможемо замінити. Це хороший заділ для енергетичної безпеки держави», - підкреслив Василь Без'язичний.

В цілому, за його словами, в Харківській області знаходиться 6 розвіданих родовищ вугілля.