Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Питання легалізації робочих місць і трудового ресурсу в Харківській області актуальне, як і у всій Україні

Питання легалізації робочих місць і трудового ресурсу в Харківській області актуальне, як і у всій Україні

Тема трудової міграції, легалізації трудового ресурсу на даний момент дуже мало вивчена в Україні. Як підкреслив 23 січня в ході прес-конференції заступник голови ХОДА Ігор Шурма, відсутність контролю за ситуацією в цій галузі призводить до додаткових складнощів у вирішенні питань з тіньової виплати заробітних плат.

«Ми поставили собі таке питання, яка у нас ситуація з кількістю людей працездатного віку, але, на жаль, сьогодні жодне відомство не може дати точної відповіді. Ми пішли шляхом виключення. Якщо від всіх жителів Харківської області відняти всіх учнів, студентів, не працюючих пенсіонерів, всіх людей, які числяться в Центрі зайнятості, і порівняти цю інформацію з тими даними, які нам подає податкова, то ми отримаємо дірку в більш ніж 300 тисяч людей. Ми не знаємо, де вони знаходяться», - повідомив Ігор Шурма.

За його словами, ситуація ускладнюється тим, що трудова міграція в Україні ніяк не контролюється. Тим не менше, на Харківщині з певним успіхом борються з виплатою заробітних плат в конвертах.

«Вибіркові перевірки, які сьогодні проводяться і Центром зайнятості, і податковою адміністрацією, і органами влади, дають нам можливість в тій чи іншій мірою легалізувати робочі місця. Ми дуже жорстко поставили питання сьогодні щодо виплат заробітних плат на підприємствах незалежно від їх форм власності. Ми сьогодні говоримо про те, що людина, яка наймає інших людей на роботу, не повинна платити їм менше мінімальної заробітної плати, інакше це приховані доходи, прихована заробітна плата, тіньова економіка і стагнація, яку ми спостерігаємо вже не перший рік. Така робота дає результати, але, на жаль, вони несозвучні з тією кількістю людей, які працюють в тіні», - підкреслив заступник керівника області.