Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Не відреагувати на виявлені порушення законодавства - значить зробити посадовий злочин. Михайло Добкін

Не відреагувати на виявлені порушення законодавства - значить зробити посадовий злочин. Михайло Добкін

Як наголосив сьогодні в ході брифінгу голова ХОДА Михайло Добкін, питання про законність передачі в 2009 році в приватні руки 55 гектарів землі на території Пісочинської сільради Харківського району став результатом регулярного моніторингу, який проводиться в цій галузі, і не має під собою жодних особистих підстав.

«Ще з моменту першого засідання обласного Антикорупційного комітету, який був присвячений питанням використання землі, я поставив завдання перевірити і видані раніше земельні акти, і ті акти, які видаються вже з березня 2010 року, коли у Харківській області працює інша команда. Були виявлені документи, які викликали у нас серйозні питання.

В ході моніторингу, зокрема, був виявлений такий факт: спочатку в облдержадміністрації було підготовлено розпорядження - виділити певній комерційній структурі 55 гектарів землі. Після того, як це розпорядження було підписано та видано, іншим розпорядженням голови обласної адміністрації Арсена Авакова це розпорядження було скасовано. Але пройшов певний час, і з'явився державний земельний акт. Тобто, вже після того, як керівник області скасував своє рішення, без жодних підстав видається державний акт, який він своєю рукою підписує разом з начальником управління земельних ресурсів та відчужує таким чином 55 гектарів землі», - пояснив глава області.

Крім того, як підкреслив Михайло Добкін, згідно із законодавством, голова обласної державної адміністрації не має права передавати в приватні руки більше 10 гектарів землі.

«Ще в 2008 році вийшла постанова Кабінету міністрів, яка всі землі понад 10 гектарів забороняла передавати без рішення Кабінету Міністрів. Там дуже складна процедура, необхідно отримувати дозвіл в Держкомземі, а якщо на території цієї ділянки є ліси, то ще в управлінні лісового господарства. Після цього це рішення, вже завізоване у ряді міністерств, потрапляє до Кабінету Міністрів, де колегіально приймається рішення шляхом голосування. І тільки на підставі цього рішення глава області має право видати документ і передати людям землю в постійне користування або на якийсь термін», - підкреслив Михайло Добкін.

«Виявивши все це, 3 січня я особисто звернувся до прокурора Харківської області, надавши всі наявні в нас документи, з проханням розібратися в ситуації, що склалася, тому що не відреагувати на виявлені порушення законодавства - значить зробити посадовий злочин», - підкреслив глава області.