Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Тарифи мають працювати виходячи з економічної складової поточного часу. Михайло Добкін

Тарифи мають працювати виходячи з економічної складової поточного часу. Михайло Добкін

У Харківській області 56 підприємств, які надають послуги з обслуговування та утримання будинків і прибудинкових територій, 19 з яких у 2011 році перерахували і перезатвердити тарифи на сесіях органів місцевого самоврядування. Про це повідомив сьогодні в ході брифінгу голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін. Він зазначив, до цих змін в цілому по області середній тариф становив 1 грн. 22 коп., а зараз став 1 грн. 24 коп. – відбулося підвищення на 1,6%. «Тариф по Харкову розраховувався на самому початку 2009 року, коли я ще був Харківським міським головою. Середня заробітна плата по Україні, яка закладалася в цьому тарифі, була менше 600 грн., а з 1 січня 2012 року вона більше 1000 грн. Вартість палива в січні 2009 року була нижчою, ніж сьогодні, вартість електроенергії збільшилася в 1,6 рази. Вартість товарів і послуг, які необхідні для обслуговування будинків і прибудинкових територій, зросла від 1,5 до 2,7 разів – я називаю по пам'яті і можу бути не зовсім точним. Якщо сьогодні залишити тариф в Харкові на минулому рівні, то він покриє собівартість надаваних послуг приблизно на 70-75%», – зазначив Михайло Добкін.

За його словами, кошти, яких бракує, доведеться відірвати або від ремонту доріг, або від ремонту об'єктів охорони здоров'я, шкіл, фінансування харчування в школах і закупівлі медикаментів для лікарень.

«Тут ми повинні чітко розуміти: якщо держава готова закласти в бюджет і компенсувати органам місцевого самоврядування кошти, яких бракує, тарифи можна не підвищувати. Але, враховуючи, що ми зобов'язані в будь-якій ситуації, взимку або влітку, забезпечити безперебійну роботу ЖКГ, ми повинні відкрито пояснювати це людям і приймати не завжди популярні рішення», – заявив Михайло Добкін.

Він також підкреслив, що повністю згоден з прем'єр-міністром України Миколою Азаровим у тому, що не можна компенсувати відсутність в управлінців вміння правильно організувати роботу за рахунок гаманців і сімейних бюджетів громадян. На думку губернатора, у тих випадках, коли тарифи були затверждені в обхід затвердженої Кабміном методики і в них закладалися недозволені складові, тарифи потрібно скасувати, а відповідальних суворо покарати. Але там, де тарифи ухвалені абсолютно прозоро, зрозуміло і правильно, вони мають працювати виходячи з економічної складової поточного часу.