Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківські ТЕЦ розглядають можливість переходу з газу на вугілля

Харківські ТЕЦ розглядають можливість переходу з газу на вугілля

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України працює над питанням зменшення обсягу споживання газу в енергетичному комплексі країни, в тому числі і в теплоенергетиці. В даний час всі харківські ТЕЦ ведуть розрахунок коштів, необхідних для реконструкції і заміни обладнання та переходу з газу на вугілля. Про це повідомив сьогодні в ході прес-конференції перший заступник голови Харківської облдержадміністрації Валентин Дулуб.

«Це серйозні капіталовкладення. Згідно із заявами Міністерства, крім державних коштів, необхідно залучати приватний капітал, - підкреслив він. - У міру підготовки розрахунки будуть передані до Міністерства, і буде ухвалено рішення про частку участі бюджету та інвесторів. Коли будуть визначені всі основні напрями програми, можна буде сказати, скільки буде коштувати переобладнання. Це дуже великі кошти, але, враховуючи значні запаси вугілля на Україні, використовувати своє джерело сировини для того, щоб зменшити споживання імпортного газу, було б правильно і ефективно».

Також Валентин Дулуб заявив, що для того, щоб не залежати від російського газу, необхідно забезпечити незалежність української газотранспортної системи. За його словами, спочатку треба налагодити газотранспорную систему на території України, яка будувалася ще в СРСР під газовий потік Уренгой - Помари - Ужгород. Він підкреслив, що ця газова система будувалася під конкретні завдання, які з плином часу змінилися.

«Ми хочемо бути незалежними від російського газу, а для цього необхідно забезпечити незалежність нашої газотранспортної системи. Необхідно побудувати цілий ряд споруд, який дасть нам в подальшому технічну можливість відмовитися від російського газу. Сьогодні ми цього зробити не можемо саме через відсутність компресорних станцій, які стабілізують ситуацію і дають можливість підтримувати необхідний тиск», - зазначив перший заступник губернатора.

За його словами, цього року «Шебелікагаздобича», яка є основним розробником газових родовищ на території Харківської області, закінчує будівництво однієї з компресорних станцій, завдяки якій буде стабілізована система газопостачання.

Теги