Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

З цього року чорнобильцям будуть виплачувати нові удосконалені пенсії

З цього року чорнобильцям будуть виплачувати нові удосконалені пенсії

Про це сьогодні в ефірі програми обласного радіо «Ранковий ексклюзив» сказав заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма. За його словами, раніше у Харківській області 7 тисяч чорнобильців отримували пенсію до 2 тис. грн., а 600 чоловік – від 15 тис. до 30 тис. грн. Що не було соціально справедливим. Адже, наприклад, 2 людини за однаково пророблену роботу і отриману від цього шкоду для здоров’я, отримували зовсім різні пенсії. Тепер, після вступу в дію постанови №1210 “Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, прийнятої Кабінетом Міністрів 23 листопада 2011 року, середня пенсія ліквідаторів аварії на ЧАЕС підвищиться фактично у 3 рази.

-інваліди-ліквідатори I групи отримуватимуть - 5439 грн. (до сьогоднішнього дня розмір пенсії коливався від 1100грн. до 1400 грн.);
-інваліди-ліквідатори II групи – 5128 грн. (до цього вони отримували від 980 грн. до 1250 грн.);
- інваліди-ліквідатори III групи отримуватимуть середню пенсію у розмірі 3941 грн.(до цього вони отримували від 870 до 1100 грн.).

Також, на сьогоднішній день, для тих чорнобильців, які сьогодні не можуть надати жодних документів, які б засвідчили факт отримання відповідної заробітної плати під час перебування у Чорнобилі, держава встановила відповідну мінімальну, але гарантовану щомісячну виплату у розмірі 2345 грн.

«Я хотів би наголосити - те, що сьогодні відбувається в даній площині можна охарактеризувати одним – ми стали всі заручниками соціального популізму, який роками лунав з уст різних політиків, а потім втілювався у законах, які приймалися Верховною Радою України без прорахунків. Ця постанова Кабінету Міністрів не ставить всі крапки над «і». Це є перший крок в упорядкуванні виплат пенсій. Це є перший крок добитися виконання українського законодавства, яке передбачає виплати пенсій», - зауважив Ігор Шурма.