Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківська область відмовляється від флюорографічного обстеження

Харківська область відмовляється від флюорографічного обстеження

З 1993 року Всесвітня організація охорони здоров’я закликала відмовитись від флюорографічного обстеження як від шкідливого. Відповідно до ст. 17 Закону "Про захист людини від впливу іонізуючого випромінювання", флюографія проводиться виключно з дозволу пацієнта. Відповідно до Закону України "Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз", єдиним скринінговим механізмом до нинішнього часу була рентгенофлюографія, але сьогодні постає запитання, наскільки ризик опромінення співставний з ймовірністю виявити захворювання. Як повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма, альтернативою флюорографії є повномірна цифрова рентгенографія.

Серед її переваг заступник губернатора назвав п’ятикратно менше променеве навантаження, високу діагностичну спроможність за рахунок високої розрізнювальної здатності, майже повне виключення впливу помилок експонування на результат обстеження за рахунок високого діапазону контрастності, виключення фотографічної обробки плівки, відсутність витрат на придбання плівки та фотореактивів, більшу пропускну здатність – за годину можна оглянути 30 пацієнтів, легкість обробки та архівування зображення, легкість тиражування зображення, можливість передачі по каналах цифрового зв’язку.

«На нинішній час переважна кількість флюорографів в Харківській області – це апарати, випущені ще за радянських часів. При їх експлуатації величезне променеве навантаження лежить не тільки на пацієнтах, але й на обслуговуючому персоналі. Крім того, в бюджетах районів немає коштів на придбання розхідних матеріалів, а це означає, що пацієнт має купувати плівку і реактиви самостійно», – зазначив Ігор Шурма.

За словами заступника губернатора, передача закладам охорони здоров’я Харківської області пересувних флюорографічних кабінетів «КРАС» – це перший крок до заміни застарілих флюорографів на апарати цифрової рентгенографії. Вони забезпечать доступність людей до цього виду допомоги, а цифрова рентгенографія – ідеальний варіант з точки зору безпеки і економічної вигоди.