Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На виставці «Зимова казка» відбувся майстер-клас з виготовлення різдвяної ляльки-мотанки

На виставці «Зимова казка» відбувся майстер-клас з виготовлення різдвяної ляльки-мотанки

Виготовити ляльку-янголятка, ігрових та навчальних ляльок-мотанок можна було навчитися на виставці «Зимова казка», яка 20 грудня відкрилася в обласному центрі культури і мистецтва. Тут представлені лялькові казкові персонажі, дерев'яні та солом'яні іграшки, а також різдвяні писанки, печворк і петриківський розпис на зимову тематику.

У центрі Харкова на вулиці Пушкінській зазвучали традиційні слобожанські колядки. Коза зазивала перехожих в обласний центр культури і мистецтва на відкриття виставки народних іграшок «Зимова казка». Ряджені колядники - учасники фольклорного колективу «Муравський шлях» - допомогли народним майстрам створити для харків'ян атмосферу зимових свят, що наближаються, і залучити відвідувачів на виставку.

У виставковому залі фольклорну колядну тематику підхопили юні артисти із зразкового етнографічного колективу «Мережка» Центру дитячої та юнацької творчості під керівництвом Мирослави Семенової. Вони виконали фольклорні посвячення Святому Миколаю, колядки, щедрівки та народні пісні, за допомогою яких відбувалося виховання дітей.

Всі охочі могли навчитися робити ляльку-мотанку: береться квадрат з тканини, з центральної частини формується голова, шия мотається з ниток, потім нижче шиї ділянка хрест-навхрест перев'язується так, щоб виділити тулуб і крила. От і янгол готовий.

«Будь-яка лялька – розвиваюча. Ляльки починали робити з 2,5-3 років. При виготовленні ляльок розвивається дрібна моторика, фантазія, прищеплюється здатність думати, творчо підходити до створення будь чого. А щоб маленькі діти напевно не лякалися ляльки, потрібно довірити дитині самій намалювати обличчя, тоді цей образ буде близький малюку», - розповіла керівник творчої майстерні «Коморка» Тетяна Масленнікова.

На виставці вона представила не тільки українські, але і російські, і чуваські традиційні ляльки.