Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківщина запропонує Кабміну переглянути державні стандарти на продукти харчування

Харківщина запропонує Кабміну переглянути державні стандарти на продукти харчування

Як сказав сьогодні на прес-конференції губернатор області Михайло Добкін, ми повинні самі для себе вирішити, що для нас важливіше - мати якісний продукт в магазинах, а разом з цим і поліпшення здоров'я населення, або гнатися за дешевизною і дозволяти виробнику використовувати різні добавки і замінники. «Якщо провести хімічний аналіз молока, яке сьогодні є на полицях магазинів, значна його кількість виявиться таким тільки на етикетці. Я прихильник того, щоб продукти були якісними. Щоб з боку держави була введена заборона на використання в молочних продуктах пальмової і соєвої олії. Ми знаємо потребу Харківської області в молоці. Є компанії, які можуть виробляти якісну продукцію - від всесвітньо відомих трендів закінчуючи компаніями регіональними. До речі, мені дуже сподобався підхід ізраїльських інвесторів до будівництва великої товаромолочної ферми. Вони прораховували свій бізнес від потреб переробників, які існують на території Харківської області. Мало того, для того щоб отримати дешеві кредити планується укласти договори з переробними компаніями області ще до початку будівництва.

Також інвестори висувають абсолютно справедливі вимоги не регіонального рівня - встановити чіткі державні стандарти до складу продуктів харчування і суворо їх контролювати. Враховуючи, що у нас дуже тісна робота з Кабінетом Міністрів, я думаю, ми зможемо на рівні України ці вимоги пролобіювати вже у вигляді законів або постанов.
Здавалося б, у нас стільки контролюючих органів, що кожна буква повинна перевірятися. Однак сьогоднішні вимоги до якості продукції настільки розмиті, що за великим рахунком, залишають занадто багато лазівок для того, щоб виробляти неякісний продукт і не нести за це відповідальності. Теж саме стосується і ковбасної продукції і будь-якої іншої переробки.
Тут ми можемо об'єднати наші зусилля. Журналісти зі свого боку, ми зі свого, уряд зі свого, для того, щоб поставити серйозний шлагбаум на шляху всього того, що тільки називається продуктами, а такими не є», - сказав глава ХОДА.